Csak azért kérdezem, mert szemembe ötlött egy cikk, amely arról adott nagy ujjongva hírt, hogy egy ukrán (bár a nemzetisége tán mindegy is) férfi mindössze pár óra alatt több tízezer dollárt keresett. Mondjuk ez önmagában nem reveláció, gondolhatják. Csakhogy az illető ezt ChatGPT-vel tette. A ChatGPT, mint tudjuk, nem más, mint egy mesterséges intelligencia, amellyel intelligens csevegőprogram is működik (chatbot). Hatalmas tudással, amit saját maga képes növelni, mert ilyen okos kis (nagy) algoritmus „ez”. Vagy „ő”? Lassan ez is kérdéses, hiszen felvetődött már egyesekben, hogy a mesterséges intelligencia vajon önálló személyiség-e.

Mindinkább teret hódítanak az önfejlesztő, egyre bonyolultabb feladatokra képes robotok. Ez egyesekben a haladás örömét kelti, másokban félelmet, vagy éppen egyszerre a kettőt. Illetve valami olyasmit sugall, hogy egyszer csak mindünket lecserélnek, miközben afféle mindentudókká válunk. Egy ilyen chatprogram ugyanis már azt a készséget sem igényli a felhasználótól, mint amit a Google-keresés. Egyszerűen megkérdezek valamit és kész. Ha pedig nem jól tettem, és nem érti, akkor visszakérdez. Szóval mindenki elboldogul.

Emberünk ezt kihasználva megkérte, hogy írjon neki egy speciális programot, egy Google Chrome-scriptet, vagyis olyan alkalmazást, amely egyetlen lejátszás/szünet gombbal rendelkezik, és vezérli a lejátszási listát alma jelű gépeken. Meg is kapta, aztán jól eladta, mert a kis praktikus, egyszerűen kezelhető holmira volt igény.

Mielőtt rohanna bárki, hogy ő is elkezdjen valami kecsegtetőt, amihez nem ért, azért elárulom, hogy a cikk hőse mégiscsak konyított valamicskét a programozáshoz, ha épp ezt még nem is csinálta. És ne felejtsünk el még egy lényeges (sőt, a leglényegesebb) dolgot! Az ötlet nem a ChatGPT-é volt. Azt bizony egy – divatos szóval – kreatív, emberi elme találta ki, korántsem híján azoknak a korszerű ismereteknek, amik ehhez alapvetően szükségesek. Ezekből, ezek alapján rakta össze az ideáját. Vagyis ne riadjunk és ne örüljünk túlzottan: egyelőre a mi elménk termékeny, és ez nem pótolható semmivel, továbbá bármily szomorú: ész és mindenféle ismeretek nélkül nem tesz minket polihisztorrá semmiféle chatbot.