Ősszel-télen könnyen elkapja az embert a rosszkedv, a borúlátás. Bennem is, mint sokunkban, alig titkolt riadalmat kelt ez az időszak. Mennyivel egyszerűbb is az élet tavasszal és nyáron: és nemcsak azért, mert akkor vesszük ki a szabadságunkat, és néhány hétig magunk döntjük el, mire is használjuk az időnket. De azért is, mert az őszi-téli időjárás sok külön terhet ró mindannyiunkra, akár az öltözködésre, akár a lakóhelyünk komfortossá tételére, fűtésére gondoljunk. Ezért jó, ha ilyenkor is találkozót adunk a természetnek, kiszabadulunk, mondjuk a Balaton vidékére. Enyhébb időkben a tó ilyenkor is vigasztalóan derűs, szinte kérkedik a nyugalmával. A vízfelület ilyenkor is tud fényesnek, szelídnek és végtelennek tűnni, olyannak, amilyen nyáron szokott lenni. A hatalmas tükör ugyanúgy visszamosolyog az égbolt áttetsző kékjére, magasan időző felhővonulataira, mint a nyári napokon. Ha pedig beköszöntenek az igazi téli napok, lélegzetelállítóan gyorsak az átváltozásai: a ködös égbolttal egybemosódó távlatok, a szélviharok komorsága, a nagy víz kiismerhetetlen vadsága váltakozik a jégtükörnek a napsütést százszorosan visszaszikrázó csillogásával.
Így volt ez idén Szigligeten is, ahol egy felváltva borús és napsugaras hétvégét töltöttünk. Két és fél nap rövid idő, mégis sok minden belefért. Felmentünk például a szigligeti várba, amely két éve megújulva várja vendégeit. 2021 júniusában nyílt meg a látogatók előtt, és egyetlen alkalommal nem is lehet betelni mindazzal, amit a romjaiból feltámasztott, közel nyolcszáz éves épületegyüttes és a hajdani mindennapok életét bemutató kiállítások sora kínál.

A község által régóta vágyott és önerőből már kisebb-nagyobb lépésekkel előkészített helyreállítási munkálatokra a Balaton-felvidék 2018-ban indult turisztikai fejlesztése adott lehetőséget. Szigliget is része lett a Hévíztől Balatonfüredig terjedő nagy vállalkozásnak, amely hazánknak ezt a gyönyörű táját a világörökségi elismerésre is hivatott volt felkészíteni. Az öt éven át tartó, gondosan megtervezett és hozzáértéssel megvalósított program célkitűzése megfogalmazta, hogy „a Balaton-felvidék – ezeréves múltjának történelmi, természeti és szellemi emlékeire alapozott, modern (…) mégis a hagyományokon alapuló, a hagyományok előtt tisztelgő” – megújulását kívánják szolgálni. Az Új Széchenyi Terv támogatása is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a szigligeti vár a vendégek számára, így a tanulmányi kirándulások során ideérkező ifjúság számára is egyebek mellett várjátékokkal, szabadtéri színpadi előadásokkal szolgáló, felejthetetlen élménnyé váljék. A magyar kormány és az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapja segítségével megvalósult befektetés Szigligeten is meggyőző eredménnyel zárult. Nemcsak páratlan élmény a település központjában felmagasodó, megszépült várból letekinteni a Tapolcai-medencét és a Balaton egész nyugati öblét magában foglaló, szépséges panorámára, de a kiállítások, előadások megtekintése során élményszerűen feltárul a vár és az egész vidék múltja a történelem előtti korokon, a Magyar Királyság mozgalmas évszázadain át egész a közelmúltig. Az idilli tájba nehéz beleképzelni a hajdani véres csatákat, a törökök ellen vívott kemény várvédő harcokat. De a korhűen berendezett helyiségek, a restaurált használati tárgyak, fegyverek megkönnyítik a vár egykori mindennapi életének felidézését: élő történelmi leckét jelentenek a bazaltkővel kirakott udvarokon, szépen ácsolt várlépcsőkön zergeként ugráló gyerekeknek. A mindenfelől érkező látogatók sokasága, a vároldalban álló étterem, a kisebb-nagyobb üzletek vidám forgalma visszaigazolja a nagy léptékű fejlesztés szándékait: a fürdőidény elmúltával is eleven turisztikai célpont lett Szigliget, ahogy a Balaton-felvidék sok más nevezetes települése is.

Régóta szeretem és járom ezt a gyönyörű vidéket, és nagy öröm számomra, hogy az idelátogatók immár nemcsak a természeti szépségekkel, de a környék múltjával is megismerkedhetnek, mert ez nem csupán a helybeliek, de mindannyiunk közös múltja is.