A ferencvárosi Gát utca 3. alatt található épület a huszadik század egyik legnagyobb magyar költőjének szülőhelye, amely évtizedek óta méltó események és kulturális programok színtere. 2022. december 3-án, Kései sirató címmel került sor az eseményre, amelyen meglátszott, hogy a program létrehozói a hely közreműködő dolgozóival együtt komoly szervezést igénylő, kiváló munkát végeztek. Délelőtt egy rendhagyó tárlatvezetést láthattak az érdeklődők, amelynek keretében H. Bagó Ilona, a kiállítás kurátora, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa tartott előadást József Attila életpályájáról, valamint az Eszmélet című kiállítás létrejöttéről. Fazekas László színművész a költő verseivel színesítette a programot. Ezután Górász Péter szerkesztő, a FISZ elnökségi tagja a Ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatás fiatal ösztöndíjasaival beszélgetett. A három meghívott résztvevő: Élő Csenge, Bíró Zsombor és Székely Szabolcs a pályafutás kezdetéről, valamint műhelytitkokról és az alkotás folyamatáról vallottak.

H. Bagó Ilona irodalomtörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum főmuzeológusa tartott előadást a látogatóknak  (fotó: Mészáros Gábor)

 

Délután ismét egy rendhagyó tárlatvezetésen vehettünk részt – Deutsch Kornélia múzeumpedagógus kalauzolta az érdeklődőket. Ezúttal Galkó Balázs színművész adta elő a klasszikussá vált költeményeket. Záróprogramként az immár húsz éve hagyományos gyertyagyújtással emlékeztek meg a szervezők József Attila haláláról. Az esemény érdekessége, hogy húsz évvel ezelőtt ugyanezen a napon történt a József Attila Társaság alakuló ülése is, a Ferencvárosi Művelődési Központban (FMK). Beszédet mondott: Illés Klára, volt FMK igazgató, népművelő, szerkesztő, valamint dr. Agárdi Péter irodalomtörténész, József Attila-kutató, a József Attila Társaság vezetőségi tagja. Közreműködtek: Gryllus Dorka és Turek Miklós színművészek, valamint a Deák-Diák Zeneiskola kórusa. A József Attila Emlékhelyen estére lezárultak a programok, de a nap eseményei még korántsem értek véget: idén először egy

új és izgalmas kezdeményezés, egy fáklyás séta is színesítette a megemlékezést:

a szervezők nagyszámú érdeklődő kíséretében járták be a környék utcáit, hogy aztán a Fiumei úti sírkert Nemzeti Emlékhelyére jussanak. A séta a Thaly Kálmán utcától, az Üllői út érintésével a Kálvária téren, a Mátyás és a Teleki téren keresztül közel másfél órán át tartott, miközben, meg-megállva, számos színművész (Radnai Csilla, Wunderlich József, Gombó Viola Lotti, Jaskó Bálint, Rusznák András, Szász Júlia, Polgár Csaba) szavalataiban, rögtönzött utcatárlatszerű előadásaiban gyönyörködhetett a vonuló hallgatóság.

A szerencsére nem túl hideg este és a ködös fényekben vibráló fáklyák különös hangulatot varázsoltak a temetőbe érve, ahol egy pompás szavalat József Attila utolsó napjaiban írt versei közül, majd rövid pihenő után mindenki a költő végső nyughelye felé vette az irányt. Az addigra már teljes sötétségbe borult hatalmas sírkert gyalogösvényein csak az apró lángok világítottak, miközben váratlanul felhangzott egy tangóharmonika és hozzá József Attila megzenésített versei, melyeket Maszkura (Bíró Szabolcs) énekelt.

Galkó Balázs színművész József Attilát szaval  (fotó: Mészáros Gábor)

 

Az ebben a formációban, ilyen hangszereléssel még sosem hallott dalok egészen elképesztő hatást keltettek a temetői környezetben. A több mint húszperces vonulás szinte filmbe illő jelenetként tűnt elő, a virtuóz kíséret gyakran franciás, néha balkáni zenékre emlékeztető futamai, a szép-szomorkás énekstílus, a költő főleg korai műveiből előadott válogatás mondhatni ütős performansza valóban nagyszerű ötlet volt a szervezők és az előadó részéről. A temető Nemzeti Emlékhelyén, József Attila nyughelyéhez érve Turek Miklós színművész várta az egybegyűlteket, aki először, kicsit játékosan, megkérdezte a közönséget, hogy mennyire fáznak, és hogy szavazzanak, a Kész a leltárt vagy az Eszméletet szavalja-e el...

Természetesen mindkét versre sor került, és a fáklyák fényében az ismerős szakaszok szinte új jelentést kaptak a művész intellektuális beleéléssel előadott, az egész napi programot lezáró műsorában.

A nyitóképen Maszkura (Bíró Szabolcs) harmonikázik.