Június 9-én 16 órától a Tűzoltózenekar térzenéjével veszi kezdetét a Könyvhét és dr. Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke köszönti a közönséget, majd kiosztják a Szép Magyar Könyv 2021 verseny díjait, és bemutatják a díjnyertes könyveket és alkotóikat. A könyvünnepet hivatalosan a Vörösmarty téren Nádas Péter író nyitja meg. A programokat Beck Zoli és Grecsó Krisztián zenés irodalmi pódiumestje zárja.

Idén is számos nehézség sújtja a könyvipart – a koronavírus-járvány okozta gazdasági körülmények, a papírhiány, az infláció –, ennek ellenére rekordszámú könyvstandot állíthatunk:

176 pavilonban 182 kiállító kínálja a könyveit.

A Vigadó téri és a Vörösmarty téri két színpadon három napon át reggel 10 és este 8 óra között több mint 60 könyvbemutató-beszélgetés lesz, a Könyvhét alatt pedig majdnem ezren dedikálják majd művüket – tájékoztatott dr. Gál Katalin, aki azt is megosztotta, hogy aki határon túli magyar irodalmi csemegékre vágyik, az a Duna-korzón keresse az erdélyi, a szlovákiai és a vajdasági szerzőket és könyvkiadókat. Budapesten a könyvpavilonok június 9-én délben nyitnak, a további három napon pedig reggel 10-től este 7-ig várják a frissen megjelent könyvekre kíváncsi olvasókat.

A kortárs magyar irodalom legnagyobb fesztiváljának szervezői idén több újdonsággal is készülnek: pénteken és szombaton este koncert zárja a napot, a Szefárd Trió és az Anima Sound System gondoskodik a jó hangulatról. A Duna-korzón berendezett gyermeksarokban a kiadók színes programokkal készülnek a legkisebb olvasók érdeklődésének megnyerésére. A játszóházban a háború elől menekült ukrán gyermekeket is várják, akik számára három ukrán nyelvű mesekönyvet népszerűsítenek és osztanak szét, s anyanyelvükön elhangzó meséket is hallgathatnak.

Majd 100 éves hagyományra tekint vissza a Szép Magyar Könyv-díj

Az MKKE idén is meghirdette a legszínvonalasabb magyar könyvek versenyét, amelyre hét kategóriában 57 kiadó 116 kötettel nevezett be. A zsűri elnöke dr. Révész Emese, tagjai Babucs Éva, Balla Dóra, Vargha Balázs és Wunderlich Péter voltak. A Szép Magyar Könyv 2021 verseny győztese szépirodalom kategóriában a kolozsvári Koinónia Kiadó Isten szótagolva című kötete lett, a gyermek- és ifjúsági könyvek között pedig az Equibrilyum Kiadó Szerintemazegész című kötete aratott diadalt. A művészeti könyvek közül a Bookart Kiadó és az Iskola Alapítvány Kiadó Tíz év kötete bizonyult a legjobbnak, míg az ismeretterjesztő könyvek kategóriájában az Iskola Alapítvány Kiadó Elmúlt Jelen – A romániai magyarok története a kommunizmustól a rendszerváltásig című műve. Szakkönyv kategóriában a TERC Kiadó Zsugorodó városok című könyvét ítélte a legjobbnak a zsűri, az év illusztrátora kategóriában pedig a Csimota Kiadó A nagy kanizsár összeesküvés című gyermekeknek szóló regényét. A múzeumi művészeti könyvek kategóriáját a Petőfi Irodalmi Múzeum Édes Anna / Kosztolányi – Trianon 100 kötete nyerte meg.

Az elmúlt évtizedekben közjogi méltóságok és magánszemélyek különdíjak felajánlásával csatlakoztak a Szép Magyar Könyv versenyhez.

Novák Katalin köztársasági elnök asszony különdíját a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány gondozásában megjelent Arcképek az Osztrák–Magyar Monarchiából című kötetnek adományozták. A miniszterelnök különdíjában a Scolar Kiadó gondozásában megjelent Csodás Magyarország – Csavargások régmúlt időkben című album részesült. A főpolgármester különdíját a Nemzeti Filmszínház Nonprofit Kft. által megjelentetett, Az ismeretlen Uránia című munka nyerte el. Az MTA különdíját a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület kiadásában közreadott Zsidó örökség – Vidéki zsidó hitközségek Magyarországon című kötet kapta. Tamás László-díjban részesült a Magvető Kiadó Ó, rinocérosz című verses regénye. Az EMMI három különdíját az Utisz Grafikai Stúdió Virágnak világa, világnak virága című kötet, a Petőfi Irodalmi Múzeum Csáth Géza személyesen – Alternatív életrajz című kevert műfajú könyve és a Gutenberg Kiadó Darázsolás című verseskötete kapta. Az ünnepélyes díjátadót június 9-én délután fél öttől tartják a Vörösmarty téri színpadon.


Budapesten kívül a kiadók számos nagyvárosban (például Győrben, Ózdon, Szolnokon, Nyíregyházán, Miskolcon, Dunaújvárosban, Nagykátán, Székesfehérváron, Debrecenben, Kiskunfélegyházán) több száz dedikálást, pódiumbeszélgetést és könyvbemutatót szerveznek, ráadásul az új művek jelentős kedvezménnyel vásárolhatók meg a kiadók standjainál.

A 93. Ünnepi Könyvhét részletes programjáról, ide kattintva tájékozódhatnak, valamint letölthetik a Könyvheti Jegyzéket is, amelyre mintegy háromszáz, idén áprilistól megjelent, magyar nyelven, magyar szerzőtől származó első kiadású művek, illetve klasszikus magyar nyelvű, magyar szerzőjű művek átdolgozott kiadásai, új adaptációi kerültek fel.