Petrőczi Éva József Attila-díjas költő, író, műfordító, irodalomtörténész és publicista legújabb verseskötetében a 2020–2022 között, nagyrészt a pandémia alatt született művek olvashatók. A költemények témájukat tekintve egyfelől reflexiók az elmúlt két év eseményeire, a világjárvány okozta sokkhatásra, valamint a jelen helyzetre is, a fenyegető közelségben dúló ukrajnai háborúra (Oltás, 2021; Harkivi Betlehem, Mintha ötvenhat…).

A fentiek mellett A füst vállalása bővelkedik a példaképek előtti tisztelgésben (Változat egy Auden témára, Kis Eliot-változat, Egy Csokonai-vers folytatása), valamint a közelmúltban elhunyt barátokról, pályatársakról szóló megemlékezésekben, többek között Kántor Péter költőről és Kálmán C. György irodalomtörténészről írt versek (Búcsú; Már nem cserélünk).

Vallomásos líra – ismeretterjesztő líra. Mint korábbi versesköteteiben, a költőnő most sem rejti véka alá tudós énjét és szoros kötődését a hazai református kultúrához.

Az irodalom iránti feltétlen elköteleződés és honszeretet – ha tömören össze akarnánk foglalni Petrőczi Éva ars poeticáját.

A kötet mottója lényegében az erdélyi orvos-filozófus, Pápai Páriz Ferenc (1649–1716) Lucianusából idézett gondolat: „A hazai füst hasznosabb, / mint a külhoni fény”.