Aki most egy divatos, bulvár ízű leleplezésre számít, annak ugyan máshol kell keresgélnie, de tán az sem érdektelen, hogy írónk, eredeti nevén Franz Herzog a borászattal is kacérkodott, illetve aktív közéleti szereplésével segítette a természetvédelmet, különösképpen a Balaton természeti örökségének megóvását.

Legnagyobb tavunkhoz és vidékéhez kötődésének bizonysága, hogy 1926-ban a mai Badacsonytördemicen, a Badacsony délnyugati lejtőjén megvásárolt mintegy két hold szőlőt a hozzá tartozó vincellérházzal, és megbízta Mayer Ferenc építőművészt, hogy népi stílusban tervezzen számára nyaralót. Az elkészült épületegyüttest a korabeli parasztgazdaságok ihlették.

Herczeg 1946-ig rendszeresen itt töltötte a nyarakat, s mivel szívén viselte a település és a környék sorsát, részt vállalt a helyi közügyekből is. Jelenléte azonban másként is hozzájárult a település életének felpezsdüléséhez: rengeteg író, színész, tudós és vezető politikus ismerőse, barátja töltött rendszeresen néhány napot a birtokon.

Ezen a kapcsolatok és a többszálú kötődés okán nem is lehetne Badacsonytördemicnél jobb hely arra, hogy emléket állítsanak a két világháború közötti Magyarország írónagyságának, Herczeg Ferencnek.

Ennek érdekében a kormány döntése alapján a Petőfi Kulturális Ügynökség állami pénzből megvásárolta és felújítja Herczeg Ferenc nyaralóját, melyet olyan méltó irodalmi emlékhellyé szándékozik alakítani, amely felidézi nemcsak az író személyiségét, hanem vendégeinek alakját és a hely miliőjét is.
Megkönnyíti az amúgy nem csekély munkát, hogy szerencsére az épületek berendezési tárgyai épségben vészelték át a több mint fél évszázadot. Ezeket a Petőfi Irodalmi Múzeumnak sikerült megvennie, és már el is kezdődtek a szükséges műtárgyvédelmi és restaurációs eljárások.

Az épületek és a műtárgyak megvásárlásához az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosította az anyagi forrásokat, az emlékház várhatóan a 2024-es évben nyitja meg kapuját az érdeklődők számára.