A hazai irodalom és bölcselet egyik legnagyobb huszadik századi alakjára, a máig ellentmondásosan megítélt kultikus íróra, Hamvas Bélára minden évben megemlékezik a szellemóriás hagyatékát ápoló Hamvas Béla Asztaltársaság.

Az európai kultúra válsága címmel hirdettük meg a Hamvas-esszépályázatot,

meglepetésünkre ötven mű érkezett, a legjobb írásokat tartalmazó kötetet be is mutatjuk. Az volt a cél, hogy Hamvasra reflektálva új lendületet adjunk a hazai esszéírásnak, így hát folytatjuk, idén is pályázatot hirdetünk – mondta Cserép László, a Hamvas Napok szervezője, aki hangsúlyozta: a rendezvény legfontosabb vállalása évről évre Hamvas szellemiségének megidézése, értelmezése, amit idén két igazán szakavatott irodalmár tesz meg.

Can Togay és Alexa Károly mindketten sokat tettek a Hamvas-kultuszért, sőt, Alexa még a hatvanas években az Életünk folyóiratban közölt Hamvas-írásokat, ami abban az időben rendkívülinek számított – tette hozzá Cserép László.

A március 31. és április 1. között zajló Hamvas Napok a hagyományos ráolvasással kezdődik, a Tagore sétányon álló Hamvas-hársra olvassák rá az író Fák című esszéjének egy részletét, ezúttal törökül. Ez a tizennyolcadik nyelv, amelyen megszólal Hamvas írása. A program beszélgetéssel folytatódik, Can Togay és Alexa Károly gondolkodik majd hangosan az életműről.

Bemutatják a tavaly kiírt Hamvas-esszépályázat legjobb írásaiból készült kötetet,

az eseményen jelen lesznek a szerzők, majd a nap borkóstolóval zárul. Már hagyomány, hogy Ambrus Lajos író, borász egy számára kedves borászt invitál az eseményre, ezúttal Sagmeister Ernő (Magyarkanizsa) lesz a vendég, hozzájuk csatlakozik az Év borászának megválasztott Figula Mihály.
Másnap, április 1-jén, szombaton Szarvas József színész vezetésével séta indul a hangulatos Koloska-völgybe, ahhoz az ikonikus hársfához, amely Hamvas Fák című esszéjét ihlette. Itt Sava Babic műfordító emlékére pálinkával lehet koccintani. Majd délután a Szőcs Géza Irodalmi Szalonban a kortárs versek és a zene találkozásának lehetnek tanúi az érdeklődők. Kálnay Adél és Petőcz András Salvatore Quasimodo-díjas költők megzenésített versei hangzanak el.

A verseket a szerzők olvassák fel, Balogh Máté és Horváth Balázs zeneszerzőket pedig Kováts Péter, Bartók–Pásztory-díjas hegedűművész bírja szóra.

A részletes program Balatonfüred honlapján, a balatonfured.hu oldalon olvasható.

Hamvas Béla író, filozófus 1897-ben született Eperjesen. Bölcsészdiplomája megszerzése után újságíróként, majd könyvtárosként dolgozott. A II. világháború után egy ideig az Egyetemi Nyomda kis tanulmányai című sorozatot szerkesztette, de 1948-ban sorozatos bírálatai után felfüggesztették állásából. Fizikai munkásként nyugdíjazták 1964-ben. Négy évvel később hunyt el. Életében csupán két esszégyűjteménye jelent meg, munkásságát agyonhallgatták. 1983 után jelenhettek csak meg könyvei. 1990-ben posztumusz Kossuth-díjat kapott.