Az Áttűnő életek egy kitárulkozóan őszinte képeskönyv. Fortepan fotókra komponált korhű, fikciós történetek vonulnak végig a világégések évszázadán. Embermesék fűződnek egymásba, fel nem fedett titkokkal, elődeink által elmondott vagy éppen elhallgatott drámákkal.

Miközben napvilágra kerül a kibeszéletlen múlt, óhatatlan a kérdés: hogyan állunk a saját családtörténeteinkkel? A huszadik század káros mellékhatása, hogy gyakran önvédelemből, a gyermekeink vélt vagy valós érdekeinek védelmében avagy csupán figyelmetlenségből a feledés homályában maradnak olyan kulcstörténetek, melyek elengedhetetlenek az identitásunkhoz.

„Szegény nagybátyád nem tüdőgyulladásban halt meg. Az egész falu tudja, hogy ötvenhatért fölakasztották. De erről nem beszélünk, kislányom.” – árulja el egy édesanya lehúzott redőnyök mögött a legvidámabb barakk Magyarországán az ő Mintamókusának.

Add tovább! – biztat mindannyiunkat Gazsó L. Ferenc, az „életszakmában” jártas, Táncsics-díjas szerző.

A felszólítás egyben annak a nemrégiben bemutatott színdarabnak a címe, melyhez az Áttűnő életek epizódjai adták az irodalmi alapanyagot.

Az Áttűnő életek a háborúk, összeomlások és veszteségek ellenére korántsem komor könyv. A túléléshez és újrakezdéshez elengedhetetlen kurázsi és derű, helyenként irónia árad a sorokból. Annak felmutatása, hogy történjen bármi, végső soron az emberség, a szeretet a győztes.

Az ismert újságírónak eddig nyolc könyve jelent meg, javarészt szociográfiák és tényfeltáró riportok. Szerzőtársával, Zelei Miklóssal a rendszerváltás lázas éveiben született műveik máig keresettek. Nem véletlen, hogy a L’Harmattan Kiadó évtizedekkel a bemutató után javított, bővített kiadásban jelentette meg a politikai pszichiátria alapművének számító Őrjítő mandragórát, és a fortélyos félelem által igazgatott Kádár korszakot leleplező Elrabolt emberöltőt.

Ilyen előzmények után korántsem véletlen, hogy Gazsó L. Ferenc Áttűnő életek című könyve is a L’Harmattan Kiadó gondozásában kerül az olvasók kezébe, az idei könyvhét egyik újdonságaként.

A bemutató résztvevői Gazsó L. Ferenc író, újságíró, Mező Gábor kutató, újságíró, az esemény moderátora Gyenes Ádám a L'Harmattan Kiadó igazgatója. Színesítendő a beszélgetést a könyv alapján készült színdarabból Illés Dániel színművész részleteket ad elő.

Kezdés 2023. június 6. (kedd), 17.30-kor, a Kossuth Klub Hadik termében (1088 Budapest, Múzeum u. 7.)

Könyvheti dedikálás: 2023.06.11. (vasárnap), 16.00
L’Harmattan, 11-es stand, Budapest, Duna-korzó