Az eseményen harmincöt író, költő olvasott fel. Az egyes felolvasóblokkok között Binder Károly Erkel Ferenc-díjas zongoraművész és zeneszerző játszotta saját szerzeményeit.

Bene Zoltán író, szerkesztő  (fotó: Székelyhidi Zsolt)

 

Bene Zoltán író, az Írószövetség újonnan felállt elnökségi tagjának köszöntője és Turczi István szavai nyitották meg az estet. Turczi elmondta, hogy a verskarácsony ötlete Bella Istvántól származik, ő egészen haláláig vitte a hagyományt az Írószövetségben. Az őt követő Czigány György folytatta, és most a PEN Club PEN Karácsonyában tér vissza, Turczi István vezetésével. Újdonság, hogy már nemcsak versek, hanem prózai művek, fordítások, esszék is elhangzanak.

Az eseményen jelen volt Király Farkas, a Magyar PEN Club elnökségi tagja és a tegnap.ma videóenciklopédia alapító szerkesztője – a műsort rögzítették is. A program előtt, közben a résztvevők és a vendégek megízlelhették a Száraz pincészet rajnai rizlingjét és merlot-ját.

Kifejezetten örömömre szolgált, hogy egyaránt hallhattunk lírai és rövid prózai műveket, sőt, Barta Erik személyében műfordítást, Navarrai Mészáros Márton tollából esszét, és Nyolczas Marcsitól gyerekirodalmat is.

Gáspár Ferenc író  (fotó: Székelyhidi Zsolt)

 

Számomra az elhangzottak közül az egyik legkedvesebb Tomaji Attila friss József Attila-díjas költő Mese arról, aki elveszett című verse volt.

Tomaji Attila költő   (fotó: Székelyhidi Zsolt)

 

Binder Károly játéka mintha folytatta volna a verset. Saját szerzeményei elbűvölték a közönséget. A rapszódiák fergeteges sodrása és lágy feloldódása a ringató jazzben, egyes hangok puha cimbalomszerűsége a legendás művész géniuszát dicsérik. Vers és zene így emberemlékezet óta együtt jár, és nem csak az ünnepnapokon.

Turczi István a tragikusan fiatalon elhunyt költő, Borbély Szilárd valaha, ezen a napon, december 16-án, Debrecenben meggyilkolt szüleiről emlékezett meg az Üresség című kötetéből felolvasott részlettel.

Turczi István költő, szerkesztő, az est házigazdája    (fotó: Székelyhidi Zsolt)

 

Záróakkordként Binder Károly egy afrokeresztény spirituálé dallamára improvizált.

A PEN Karácson azon túl, hogy színvonalas, az ünnephez méltó élményt nyújtott, egy estére összehozta az irodalmárokat és irodalomszeretőket, akik csendben, tényleg egymásra figyelve hallgatták végig egymást. Ez az, ami ritkaság mai rohanó, türelmetlen, egocentrikus világunkban.

Az est felolvasói a színpadra lépés sorrendjében: Bene Zoltán, Kákonyi Lúcia, Tolvaj Zoltán, Mészáros Dorottya, Tomaji Attila, Regős Mátyás, Makó Ágnes, Király Farkas, Bukovenszki-Nagy Eszter, Láng Eszter, Bali Anikó, Abafáy-Deák Csillag, Navarrai Mészáros Márton, Döme Barbara, Székelyhidi Zsolt, Bauman Beatrix Bianka, Zsidró Dominik, Berka Attila, Hekl Krisztina, Jóna Dávid, Gáspár Ferenc, Várnagy Márta, Barta Erika, Hegedüs Katalin, Gulisio Tímea, Lesi Tóth Csaba, Payer Imre, Tibély Orsolya, Gaál-Nyeste Kata, Malejkó Norbert, Kölüs Lajos, Szucsán Sándor, Nyolczas Marcsi.

A nyitóképen a felolvasók kisorsolására szolgáló sapka látható.