A sokszínű programot kínáló eseményt Pataki András művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár, valamint Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke nyitotta meg.

Amint az már szokássá vált, egy kalapból (bár idén egy szelence helyettesítette) húzták ki a kulcsszót, amelyre a meghívott versenyzőknek, Döme Barbarának, Gerencsér Annának és Juhász Kristófnak a helyszínen, igen rövid idő alatt novellát kellett írniuk. Ezúttal is egy Jókai-mű címe lett a feldolgozandó: A bűntárs.

Amíg az írók dolgoztak, a közönség sem unatkozott. Völgyi Tóth Zsuzsa moderálásával a kötet szerkesztői, Erős Kinga és Bíró Gergely bemutatták az Év novellái 2023 antológiát, amelyben 35 szerző művei szerepelnek és amely, mint Bíró Gergely elmondta, olyan alkotásokból áll össze évről évre, melyek tükrözik az elmúlt év jelenségeit, feldolgozzák azokat a témákat, amelyek mindannyiunkat érdekelnek. Így természetesen sok írás foglalkozik a járvánnyal, és feltűnik a háború motívuma is. Emellett úgy válogatnak, hogy Oláh János, a sorozat első szerkesztője szellemi örökségének megfelelően a közösség, a nemzet, a haza valamilyen módon megjelenjen.

Erős Kinga mindezt fontos kijelentéssel egészítette ki: „A magyar irodalom a folyóiratban él” – mondta, aláhúzva ezzel azt a már hagyományosnak számítható véleményt, hogy a magyar szépirodalmi kultúra sajátosan folyóirat-kultúra. És kiemelte: mire egy-egy alkotónknak regénye napvilágot lát, addigra sok rövidebb írása, regényrészlete jut el az olvasókhoz folyóiratokban vagy antológiákban. Ezért is jelentős Az év novellái sorozat, mint reprezentatív válogatás.

Fontos tulajdonsága még az antológiának a szerzők életkorának széles skálája. Mint a résztvevők megtudhatták, a legfiatalabb szerző, Sarnyai Benedek Máté 25 – akinek novelláját Tallián Mariann előadásában meg is hallgathatta a közönség –, míg a legidősebb szerző, Marosi Gyula 82 éves.

A következőkben, míg a zsűri (Mezey Katalin Kossuth-díjas író, költő; Szilágyi-Nagy Ildikó író, egyik korábbi versenyző, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia oktatója; Toót-Holló Tamás író, irodalomtörténész, a Magyar Nemzet főszerkesztője; Nagy Koppány Zsolt József Attila-díjas író, a 2018-as verseny győztese, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia projektvezető helyettese; Szentmártoni János Magyarország Babérkoszorúja díjjal kitüntetett költő, a Magyar Írószövetség elnökségi tagja) tanácskozott, a Tálas Áron Trio és Szalóki Ági koncertje szórakoztatta a közönséget, Dányi Krisztián színművész pedig felolvasta a versenyzők írásait.

A verseny szorosnak bizonyult, a korántsem könnyű döntést végül Mezey Katalin jelentette be: az idei nyertes Bűntársak című humoros novellájával Gerencsér Anna lett.

 

Nyitókép: Döme Barbara, Juhász Kristóf és Gerencsér Anna, a Magyar széppróza-napi novellaverseny résztvevői