2022. július 25-én a Magyar Művészeti Akadémia a Tamási Áron-emlékév keretében tablókiállítással tisztelgett a XX. század kiemelkedő írója előtt. A gazdag életpályát fotókkal és irodalmi idézetekkel bemutató, 17 tablóból álló tárlat anyagát. A. Szabó Magda, a Tamási Áron Közalapítvány elnöke, az emlékévet lebonyolító Magyarság Háza munkatársa, és Cs. Nagy Ibolya irodalomtörténész, kritikus szerkesztette. Az összeállítás egyrészt az író életének fontosabb állomásait és pályájának meghatározó helyszíneit kíséri végig (Erdélytől Budapesten át Amerikáig), másrészt betekintést enged a megjelent művekbe, emellett a színpadi és filmes adaptációkból is láthatunk egy-egy részletet archív fotográfiák segítségével.

A kiállítást felvezető program kellemes környezetben, az MMA Aulájában zajlott. A rendezvény háziasszonya és moderátora Komlóssy Ágnes, az MMA Nemzetközi és Határon Túli Ügyek Főosztályának vezetője volt, aki köszöntötte a szép számmal összegyűlt közönséget és sajtómunkatársakat, majd a felszólalók bemutatása következett.

 

Richly Gábor, az MMA főtitkára szépszámú jelenlévő előtt méltatta Tamási Áront. Fotó: Nyírő Simon/MMA

 

Elsőként Richly Gábor, az MMA főtitkára lépett az emelvényre. Beszédében hangsúlyozta, hogy Tamási Áron Székelyföldről elindulva, Amerikát megjárva, Magyarországon letelepedvén is fáradhatatlanul munkálkodott azon, hogy hidat teremtsen az anyaország, a Kárpát-medence és a világban szétszóródott magyarság között. Kiemelte, hogy a Magyar Művészeti Akadémia is ugyanezen célok mentén végzi külhoni és nemzetközi tevékenységét. A főtitkár továbbá elmondta azt is, hogy a Magyar Művészeti Akadémia a székely íróról való méltó megemlékezés jegyében további kulturális programokkal is készült és készül itthon és a határainkon túl egyaránt: márciusban bemutatta az MMA Kiadó gondozásában már karácsonyra megjelent Tamási Áron albumot, mely részletgazdag összefoglalója az alkotó szépirodalmi munkásságának, életének és színházi előadásainak.

Kiadás előtt áll még a Tamási Áron sors-játékai című tanulmánykötet Ablonczy László szerkesztésében, mely a Tamási-darabok színházi előadásait dolgozza fel, és az Ábel-trilógia új köntösben az erdélyi születésű képzőművész, Szilágyi Varga Zoltán illusztrációival, továbbá készül az In memoriam Tamási Áron című portréfilm is a köztelevízió számára. Emellett a Magyar Művészeti Akadémia a Magyar Írószövetséggel együttműködve esszé- és novellaíró pályázatot hirdetett 2022. szeptember 30-i határidővel. Az ősz folyamán, Tamási Áron szeptember 20.-i születésnapja alkalmából, a Lakiteleki Népfőiskolával közösen emlékülést terveznek tartani Lakiteleken és kulturális zarándoklatot kívánnak szervezni a Tamási Áron Művelődési Egyesület bevonásával Farkaslakára. A Sütő András Baráti Egyesület Tamási önéletrajzi jellegű írásaiból és udvarhelyszéki népdalokból válogatott Tündökletes világ című előadását 2022. szeptember 27-én láthatják az érdeklődők a Pesti Vigadóban.

Potápi Árpád János államtitkár. Fotó: Nyírő Simon/MMA

 

Ezután Potápi Árpád János államtitkár következett, aki beszédében kiemelte, hogy a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága 2016 óta hirdet meg emlékéveket, ebből a szempontból kimagasló a Tamási Áron nevéhez fűződő programsorozat, amely 2022. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján kezdődött el Marosvásárhelyen. Ennek jegyében a Kárpát-medence minden régiójában tartanak programokat a Magyarság Háza bevonásával. „Tamási Áron alakja máig összekapcsolja a magyarságot: az egyik legolvasottabb író, és a jelen korszakban is hívó szó lehet a fiatalok számára. Életműve révén egyre több fiatal kedvelheti meg az olvasást.” – mondta el az államtitkár. Hozzátette, hogy az újonnan megnyitott tárlat egy vándorkiállítás, amelynek anyaga eddig megtekinthető volt Farkaslakán, Csíksomlyón, Csíkcsomortánban, Gyulán, Sátoraljaújhelyen, Mikházán és Tusnádfürdőn.

Vári Fábián László, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője. Fotó: Nyírő Simon/MMA

 

A rendezvény harmadik meghívott előadója, Vári Fábián László, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője szerint a 125 éve született székely-magyar író nevét sokan a „Mi végre vagyunk a földön?” kérdés feltevésével és tömör, örök érvényű válaszával azonosítják, miközben kevésbé figyelnek a műveiben kedvére virágzó, „természetes egyszerűséggel parádézó” poétára. Mások, akik esetleg „beteltnek érzik a lírai tobzódás poharát”, nyugodtan oldhatják feszültségüket a Tamási-életmű másik nagy ajándékában, az utolérhetetlen székely humorban. Vári Fábián László Görömbei András irodalomtörténészre hivatkozva rámutatott, hogy az Ábel trilógiában egyre súlyosabban ábrázolt otthonkereső és otthonteremtő szándék maga a Trianon utáni székely sors. A három kötet lényegében a szegény székelység hatalomváltás utáni három választási lehetőségét tükrözi: a rengeteget, a várost és a kivándorlást. Vári Fábián László, felszólalása végén Tamási Áron idegenben bolyongó Ábelének kapcsán kitért még napjaink égető világpolitikai helyzetére, a migráció problémájára is, amely sötét jövőbeli kilátásokat vetít az európai gyökerű népek számára.

A rendezvény házigazdái a beszédek után kellemes üdítőkkel, kávéval, harapnivalókkal is gondoskodtak a hallgatóság kényelméről. Ezután mindenki kivonult a szabadtéri kiállítás megtekintésére. A Magyar Művészeti Akadémia feladatának tartja, hogy e színes programsorozat méltóképp tükrözze majd Tamási Áron szerteágazó művészeti tevékenységét, és ars poeticáját. A kiállítás 2022 októberéig tekinthető meg Budapesten az MMA irodaépületének Andrássy útra néző oldali kerítésén, valamint az év végéig Erdély több településén is látható lesz.