A díj tizenkét éves történetében még nem volt példa arra, hogy el kellett volna csúsztatni egy díjátadót (méghozzá decemberről szeptemberre), de ennyi női díjazott sem volt még. Ráadásul idén októberben megkezdődhet a 2021-es év szavazása is, decemberben pedig átadhatják az idei évi díjazottaknak – a már megújult, Szeredi Sára üvegtervező által megálmodott – kitüntetést.

 

Az év írója: Szabó T. Anna, József Attila-díjas író, költő. Fotó: Nyirkos Zsófia

 

Az esemény állandó háziasszonya Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser volt, a rangos eseményre pedig a fővárosi Bethlen Téri Színházban került sor.

Az év írója: Szabó T. Anna, József Attila-díjas író, költő
Az év színésze: Mészáros Béla, színművész
Az év színésznője: Udvaros Dorottya, Kossuth-díjas színművész
Az év filmrendezője: Dombrovszky Linda, filmrendező
Az év legígéretesebb fiatal tehetsége: Gáspár Kata, színművész
Életműdíj: Hámori Ildikó, Kossuth-díjas színművész

Az Arany Medál-díjat Navarrai Mészáros Márton kulturális újságíró, lap- és könyvszerkesztő kultúrafogyasztó kamaszként 2008-ban alapította, s az első díjakat még abban az évben adták át, hat kategóriában. Az elismerést azóta minden évben kizárólag a közönség ítéli oda azoknak a színművészeknek, rendezőknek és íróknak, akik az adott évben hazai film vagy színdarab létrejöttében közreműködtek, vagy önálló kötetet publikáltak. A kitüntetésre minden évben egy hónapig lehet szavazni a világhálón, illetve két helyszínen: a fővárosi Bethlen Téri Színházban és a debreceni Apolló moziban. Évente tízezrek-százezrek voksolnak az Arany Medál-díj jelöltjeire.

Az év színésze: Mészáros Béla, színművész. Fotó: Nyirkos Zsófia

 

Eddig negyvennyolc művész vette át az Arany Medál-díjat, mások mellett Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Molnár Piroska, Bánsági Ildikó, Bálint András, Martinovics Dorina, Hámori Gabriella, Gálffi László, Básti Juli színművészek, Szász János, Till Attila, Enyedi Ildikó filmrendezők, Nádas Péter, Háy János, Dragomán György írók.