„Lengyelországból nézve hazánk sokszor aprónak bizonyul a tudományos érdeklődéshez.”

A lengyel–magyar barátság hosszú dicsőséges múltra (Báthori István királysága, a lengyel légió a szabadságharcban, magyar önkéntesek a lengyel légióban az első világháborúban, a lengyel menekültek befogadása 1939–1945-ben, a varsói felkelés magyar támogatása, az 1956-os és a rendszerváltozás közössége) tekinthetett vissza. De a történeti EKG, laposabb részein, a szovjet korszak elfojtásai között hogyan élt tovább, ha egyáltalán tovább élt, a nagyobb és a kisebb nép között egyenlő volt-e a viszony, a hivatalos államvezetés miként élt mindezzel vissza, milyen tévképzeteket terjesztett el akár maradandóan is? Mitrovits Miklós a lengyel–magyar barátság szocialista korszakát feldolgozó nagyszabású társadalomtörténeti munkáját mutatja be Balázs István Miklós polonista.

„Bár időnként finomított nézetein, de végső soron nem tudta átlépni önnön korlátait.”

XX. századi magyar történelmünk egyik nagy eszmei csapdája volt az etnikai nemzetfelfogás, amely áthatotta a közgondolkodás jelentős részét a második világháború előtt és alighanem utána is. Papp István eszmetörténész a korszak meghatározó írójának és politikai gondolkodójának, a korszak közéleti visszásságait szellemesen és bátran ostorozó Szabó Dezsőnek az idegen (zsidó-, német- és szláv-) ellenes nézeteit veszi górcső alá.

 „Az értékelvűség természetesen nem zárja ki a professzionalizmust… Néha azonban szükség van arra is, hogy »az igen legyen igen, a nem pedig nem«.”

Orosz Ferenc biokémikus, a Wallenberg Egyesület ügyvivője, az Akadémiai Dolgozók Fórumának elnöke Németh Zsoltnak, az Országgyűlés Külügyi Bizottsága elnökének hatvanadik születésnapjára megjelent kötetét méltatja.

Keresse az Országút 2024. június 14-én megjelenő új, nyomtatott 116. számát  az újságárusoknál. Újságárus-keresőnket honlapunk nyitóoldalának aljára görgetve találja meg. Előfizetni itt tud,  archív lapszámainkat itt vásárolhatja meg.

Nyitókép: Benozzo Gozzoli: Szent Ágoston Pál apostol levelét olvassa,  San Gimignano