Az első rész a Krím 2014-es bekebelezését, a második a szíriai háborút, a harmadik pedig az Ukrajna elleni újabb támadás előzményeit mutatja be. A szerkesztőknek szinte minden érintett vezetőt sikerült megszólaltatniuk: Camerontól Zelenszkijen át Putyinig. A beharangozás kisebbfajta nemzetközi botrányt váltott ki. A BBC előre leadta a Boris Johnsonnal készült interjút, amelyben az az orosz elnökkel folytatott tavaly február eleji telefonbeszélgetését idézte fel: „Putyin megfenyegetett: »Borisz, nem akarlak bántani, de egy perc alatt kilőlek egy rakétával«. Az oldottságából, tárgyilagos modorából én úgy érzékeltem, csak megjátssza magát, miközben próbálom rávenni, hogy tárgyaljon… Közöltem vele, hogyha támad, keményebb nyugati szankciókkal számoljon, és Kijev még több támogatást kap. »Még több, nem kevesebb NATO lesz az orosz határon.« Putyin így szólt: »Borisz, azt mondod, Ukrajna nem csatlakozik a NATO-hoz bármikor rövidesen. Mi az, hogy bármikor rövidesen?« »Nos – feleltem –, az előrelátható jövőben. Magad is pontosan tudod.«”

A film készítői meginterjúvolták Ben Wallace brit védelmi minisztert is, aki egy héttel a telefonbeszélgetés után elment Moszkvába, ahol Szergej Sojgu védelmi miniszterrel és Valerij Geraszimov vezérkari főnökkel találkozott. Ők, mint Wallace elmondta, tagadták, hogy támadásra készülnének, de hozzátették, az ukránok „nem fognak harcolni”. „De fognak – vágta rá a brit miniszter –, Sojgu viszont ezt felelte: »Az anyám ukrán, nem fognak!« Kijelentette, nem áll szándékukban támadni. Attól, hogy ennyire arcátlanul, de kereken hazudnak, még inkább megbizonyosodtam, egy szavuk sem igaz. Kifelé menet Geraszimov ezt mondta: »Soha nem aláznak meg minket többé. A világ negyedik hadserege voltunk, ma a második. Most ketten vagyunk, Amerika meg mi.« Ebben voltaképpen benne volt a magyarázat is.”

„Vagy szándékos hazugságról van szó – nyilatkozta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő a BBC-nek –, mely esetben Johnson úrtól kell megkérdezniük, miért hazudott, vagy pedig nem szándékos hazugságról. Ez esetben nem értette, hogy mit mond neki Putyin elnök. Rakétával való fenyegetés nem volt.”

Niytókép: Egy Topol-M rakétaszállító diszszemlére készül 2012-ben