A politikus nyilván nem tudományos igényű elemzést, hanem személyes hangvételű, politikai programadó szöveget nyújt könyvében. Munkája az első jelentős kísérlet a 2020-as választások óta arra, hogy országos ismertségű republikánus politikus szembenézzen Trump felelőtlen kommunikációjával, és alternatívát fogalmazzon meg a jövőre nézve.

Christie aligha nevezhető Trump ellenségének. New Jersey-i politikusként régi barátság fűzi hozzá, és az elsők között támogatta jelöltségét. 2016-ban és 2020-ban is részt vett az elnökjelölti vitákra való felkészítésében. Tanácsaival rendszeresen állt az elnök rendelkezésére, többször is lehetősége lett volna a kormányzatban is szerepet vállalni. Amikor azonban Trump a 2020-as választás éjszakáján teljesen alaptalanul választási győzelmet hirdetett, és felelőtlen kijelentéseivel a Capitolium ostromát idézte elő, Christie szembefordult vele, és azóta fennen hirdeti, Trump választás és nagy kihívás elé állítja a Republikánus Pártot.

Jelenleg úgy tűnik, hogy minden körülmény adott nagy republikánus győzelmekhez a következő években. A kudarcos afganisztáni kivonulás, a növekvő infláció, a szövetségi túlterjeszkedés és a megosztó kultúrharcos lépések egyre népszerűtlenebbé teszik a Biden-adminisztrációt. Az amerikai társadalom széles tömegei érzik úgy, hogy a Demokrata Párt, a médiaelit és a balos pedagógus-szakszervezetek alapvető igazságokat kérdőjeleznek meg.  Ezért

széles társadalmi koalíció építhető az utóbbi két évben súlyosan megromlott közbiztonság helyreállítása, a szigorúbb határvédelem és az állami iskolákban burjánzó progresszív eszmékkel, kritikai fajelmélettel szembeni ellenállás ügyeire.

Ennek látványos jelei mutatkoztak idén novemberben az időközi választások során Virginia Államban, ahol Biden egy éve több mint tíz százalékos fölénnyel nyert, idén azonban mégis republikánus kormányzót választottak.

A republikánusok nem dőlhetnek hátra, figyelmeztet Christie, hiába érzik úgy, hogy alapvető igazságokban maguk mögött tudják a józan választók többségét. Nem szabad engedniük az önámításnak. Emlékeztet, hogy 2018 és 2020 között, mindössze két év leforgása alatt vesztették el a Képviselőházat, az elnökséget és végül a Szenátust is, ilyen összeomlásra legutóbb a nagy gazdasági világválság során, Herbert Hoover elnöksége (1929–1933) alatt került sor. Hiába szavazott Trumpra minden korábbinál több amerikai, Bident így is milliókkal többen támogatták. És hiába javította Trump a támogatottságát az összes kisebbség körében, ha a republikánusok fehér kertvárosi törzsbázisának milliói számára vállalhatatlanná vált.

Mindaddig amíg a republikánusok nem mernek szembeszállni a konzervatív választók körében elharapózó összeesküvés-elméletekkel és a 2020-as választási eredmény  tagadásával, ez a szemfényvesztés aláássa a republikánusok hitelességét és választási esélyeit.

Ha nem jövőre az időközi választásokon, akkor 2024-ben az elnökválasztáson.

Nem először szembesül ilyen kihívással a Republikánus Párt. Egykor a mindenhol kommunista befolyást felfedező aktivisták hadát kitermelő John Birch Társaság hasonló dilemma elé állította a republikánusokat. Aktivistáik ellenében nehéz volt érvényesülni a pártban, támogatásuk elnyerése nagy politikai előnyökkel kecsegtetett. Ez azonban a szélesebb közvélemény szemében megkérdőjelezte a republikánus jelöltek komolyan vehetőségét. Ronald Reagan végül úgy vitte győzelemre a konzervatív ügyet, hogy sikeresen elhatárolta magát ezektől az elemektől, és a nem létező ellenségek üldözése helyett a jövőbe tekintett.

Christie szerint a rend helyreállítása, a hagyományos értékek, az amerikai érdekek és biztonság melletti határozott kiállás és az állami szabályozás helyett a vállalkozókedv támogatása napjainkban is nyertes üzenet lehet. Ezt az üzenetet azonban nem lehet hitelesen képviselni és eljuttatni a választókhoz, amíg nem számolnak le a pártot behálózó szélsőségekkel.

Nem kizárt, hogy Christie indul 2024-es választásokon. Ahhoz, mondják megfigyelők, nem elég Trump-ellenes, hogy megnyerje a Trump-ellenes republikánusokat, és nem elég Trump-párti, hogy maga mögé állítsa a Trump-híveket.

Lásd a National Review cikkeit itt és a Hoover Institute vele készült interjúját itt. A könyv megrendelhető itt.