A Német Szövetségi Köztársaság történetében példátlan méretű, ötezer rendőrtisztet mozgósító országos razzia keretében, 2022. december 7-én letartóztattak huszonöt Reichsbürgert (’birodalmi polgárt’), a huszonháromezer fősre becsült, laza szélsőjobboldali mozgalom tagjait, élükön XIII. Heinrich Reuss herceggel és Birgit Malsack-Winkemann bíróval, korábbi AfD-s parlamenti képviselővel, illetve több katonatiszttel, amiért fegyveres puccsot készítettek elő. Be akartak törni a Reichstag épületébe, foglyul ejteni a köztársasági elnököt és a kormányt, illetve visszaállítani az 1871-ben kikiáltott Reichet. Az 1980-as években alakult mozgalom tagjai úgy vélik, a Német Birodalom máig jogszerűen fennáll, a Német Szövetségi Köztársaság pedig nem szuverén állam, hanem a világháborúban győztes, máig megszálló hatalmak és a „Rothschildok vezette” (értsd: zsidó) árnyékhatalom létesítette „részvénytársaság”, már csak azért is, mert nem kötöttek vele békeszerződést. A két német állam 1990-es újraegyesítését lehetővé tevő „kettő plusz négy” szerződés ezt ugyan teljes mértékben pótolta, helyreállítva Németország szuverenitását, de a birodalmi polgárok nem ülnek fel az ilyen trükköknek, ahogy a németek és a világ által nagy becsben tartott Alaptörvényt is kukába valónak vélik. Ennek megfelelően saját tisztségviselőket választanak, útleveleket állítanak ki, és olykor adót sem fizetnek az Rt.-nek.

2022-ben úgy gondolták, hogy a sátáni, pedofil világelithez tartozó II. Erzsébet halálával megkapták a régen várt jelet: államcsínyt kell szőniük. A titkosszolgálat ugyan szemmel tartotta őket, de ideológiájukat badarságnak, szervezetüket ártalmatlannak tekintette, csakhogy Reuss herceg körül a birodalomhívők Patriotische Union (Hazafias Unió) néven komolyabb szervezetet alakítottak, és puccsukhoz két vezető katonatisztet is megpróbáltak beszervezni. Ők azonban följelentést tettek, és kiderült, az Union félmillió euróval, csaknem négyszáz fegyverrel, valamint másfél százezer lőszerrel rendelkezik, és Reuss orosz élettársa az orosz hatóságokat is próbálta megnyerni az ügynek – feltehetőleg sikertelenül. A huszonhét gyanúsított elleni pert három részben tárgyalják, az első április 29-én indult a katonák ellen Stuttgartban, a második május 21-én Reussék ellen Frankfurtban, a harmadikra később kerül sor Münchenben.

 

Nyitókép: A Birodalom Polgárai (Reichsbürger) nevű szélsőjobboldali mozgalom kilenc tagja ellen indított per tárgyalási helyszíne, a frankfurti Legfelsőbb Bíróság ideiglenesen kihelyezett ülésterme  2024. május 21-én (fotó: Ronald Wittek/MTI/EPA)