A melegházasság és a nempolitika próbára teszi az egyházakat: hol túl engedékenyek, hol túl merevek. Az Egyesült Államokban a Legfelsőbb Bíróság megszüntette az abortuszhoz való jog alkotmányos védelmét, és többek szerint az azonos neműek házasságára vonatkozó szabályozást is megváltoztathatja. A Kongresszus ezért kétpárti javaslatra november 29-én elfogadta a házasság tiszteletéről szóló törvényt, amely egyfelől elismeri a melegházasságot, másfelől mentesíti a nonprofit vallási szervezeteket bizonyos szolgáltatások elvégzése alól. Az egyházak jelentős része, a katolikusok, a déli baptisták és a mormonok ezt sérelmezik. Az utóbbiak többeket megdöbbentve így nyilatkoztak: „Hálásak vagyunk mindazoknak, akik azon igyekeztek, hogy a házasság tiszteletéről szóló törvény magában foglalja a vallásszabadság védelmét, miközben tiszteletben tartja a szabályozást, és óvja LMBTQ-testvéreink jogait. Ezt tartjuk követendő útnak.”

A mormonok tehát mégis felsorakoznak az woke-őrület mögé? – kérdezték sokan a National Review cikkírója szerint. Dallin H. Oaks, Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza elnökségi tagja másként gondolja. Tudni való, hogy a mormon vezetőség, a tizenkét apostol nem lelkészek, hanem laikusok közül kerülnek ki. A jogász Oaks egyetemi, főbírói pályát hagyott hátra, hogy apostoli elhívásának eleget tehessen. Hosszú töprengés után jutott arra, hogy a konzervatívok ne bírósági ítéletekre hagyatkozzanak. A helyes eljárás az, ha összeülnek az érintettek képviselőivel, és együtt, egymás álláspontját megértve megpróbálnak egyezségre jutni. Hátha a jóhiszemű párbeszédben holmi felsőbb akarat is érvényesül! Salt Lake Cityben, a mormonok fővárosában vallásszabadságpártiak és megkülönböztetésellenesek megütköztek a lakhatás és a foglalkoztatás helyi szabályozásán. Az egyház erre meghívta az LMBTQ-képviselőket, és ebből a párbeszédből született 2015-ben az utahi kiegyezés, amely az USA-ban egyedülállóan össze tudta hangolni a vallásos és az LMBTQ-közösségek kívánalmait.

Mit tesz Isten? A mormonok révén tanít? Talán meg lehet ezeket a dolgokat vitatni, és egyezségre is lehet bennük jutni? Hallatlan.

Nyitókép: A mormon templom Salt Lake Cityben