Olyan állami és önkormányzati intézmények, valamint civil szervezetek, vállalkozások jelentkezését várják, amelyek tavaly a társadalmi innováció terén mérhető módon jelentős eredményt értek, különösen az esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás, családtámogatás, köznevelés, szociális és egészségügyi ellátás témakörében. A pályázat elbírálás során előnyt jelent, ha a pályázók a helyi társadalmi csoportok bevonásával, közösségépítő hatással bírnak vagy össztársadalmi, országos kezdeményezéssel jelentkeznek.

Kidolgozott és megvalósított ötleteket, nemzetközileg is adaptálható megoldásokat várnak. A nyertes szervezetek jogosulttá válnak „A 2021. év Társadalmi Innovációja” cím használatára. A részletes pályázati felhívás az emet.gov.hu oldalon érhető el. A pályázatok beadási határideje: 2022. március 10. éjfél. A szakmai anyagokat öttagú bíráló bizottság értékeli majd. A végső döntést Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere hozza. Az elismeréseket sajtónyilvános ünnepség keretében adják át a győzteseknek, akik tárgyi jutalomban részesülnek és jogosulttá válnak – a médiában, rendezvényeiken, kiadványaikon, reklám- és PR anyagokon – a címhez kapcsolódó logó megjelentetésére is.

Monszpart Zsolt, a Támogatáskezelő főigazgatója, a díj ötletgazdája

 

A Társadalmi Innováció pályázatra és címre azért van szükség, hogy széles körben elismerjék a társadalomban olyan hasznos tevékenységet végző intézmények munkáját, amelyek eddig karitatív vagy társadalmi hasznosság alapon, és nem a profit miatt működtek – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Monszpart Zsolt, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő főigazgatója az új pályázat kapcsán. Arra számítunk, hogy sok olyan szervezet működik Magyarországon, amely a társadalmi innovációban élen jár - folytatta. Reményeink szerint ez a pályázat láthatóbbá teszi majd ezeket a szervezeteket, illetve nagyobb elismertséghez jutnak, és ha akár csak az egyszázalékos felajánlásokból címzetten több támogatást kapnak, akkor az ötlet elérte a célját – emelte ki Monszpart Zsolt.

Nem kell megijedni a pályázat elvárásaitól, egy legfeljebb tízoldalas anyagban várja a bírálóbizottság a társadalmi szempontból kiemelkedően hasznos, elsősorban 2021-ben hatást kifejtő újdonság bemutatását – tette hozzá a főigazgató nyilatkozatában.

Beszélt arról is, hogy a technológiai innovációkkal kapcsolatos pályázati rendszer már harminc éve működik Magyarországon, és különböző díjakkal ismerik el a jelentkezők munkáját. A társadalmi innovációt viszont ilyen elismeréssel még nem tüntették ki, holott ez egy olyan nemzeti léptékű szükségletet megcélzó, vagy a közösségi célokra nagy hatással lévő tevékenység, amely újdonságot hoz az esélyegyenlőség, a társadalmi felzárkózás, a családtámogatás, a köznevelés, a szociális és egészségügyi ellátás területén. Ezért várják főként ezekben a témakörökben a pályázókat.

Egy jól fenntartható üzleti modell kidolgozása is célunk, mert szeretnénk, ha mindezt külföldre is el tudnánk juttatni – zárta gondolatait a főigazgató, hozzátéve, hogy a pályázatnál előnyt jelent, ha az innovációnak közösségépítő hatása is van.