A magyar közvélemény Szent II. János Pál pápát tartja a fiatalok pápájának. Eljött az idő, hogy felismerjük, hogy a tíz éve szolgálatban lévő Ferenc pápa ugyancsak az ifjak pápája. Kevés olyan egyházi vezető van, aki ennyire lendületesen, nyíltan és visszatérő jelleggel szólna a fiatalokhoz, mint ahogy azt Ferenc pápa teszi. Kivételes helyzetben van a magyar ifjúság, mert pár éven belül hazai pályán harmadszorra is hallhatták élőben a pápa szavait. 2019-ben Csíksomlyón, 2021-ben Budapesten az Eucharisztikus kongresszuson, most szombaton pedig a Papp László Sportarénában. Mindezen találkozók ténye már önmagában is fontos üzenetet hordoz: Ferenc pápa nem hagyja magára a magyarokat, és a legifjabbakat sem. Hitük megerősítője kíván lenni. Mindezt érdemes megérteni, és töltekeznünk belőle.

 

„Üdvözlöm a fiatalokat!” – üzent Ferenc pápa Novák Katalin köztársasági elnök mellől pénteken a Karmelita kolostorban. A szombat délutánját valóban a magyar fiatalok között töltötte a Papp László Sportarénában. Ferenc pápa beszédében az útmutató tanácsok mellett kérdéseket is tett fel a hallgatóságnak. Megkérte a fiatalokat, hogy válaszoljanak legbelül arra a kérdésre, hogy a szívük mélyén mit keresnek leginkább? Egyszerű kérdés, amelyre a választ akár száz évig is kereshetnénk. Ferenc pápa azonban nem hagyta útmutatás nélkül a magyar fiatalokat sem. Elmondta, hogy hogyan is lehet nyerni, sikeresnek lenni az életben. Azt kérte az ifjaktól, hogy elsőnek is tűzzenek ki magasabb célokat, azok eléréséhez pedig kezdjék meg az edzéseket. Kérte, hogy a fiatalok ne legyenek lusták és hallgatagok. Hangsúlyozta, hogy a boldogság eléréséhez nem a minimumra van szükség. Kérte, hogy a fiatalok jó tulajdonságaikat erősítsék meg, fektessenek céljaikba. Hangsúlyozta, hogy Jézus mindenkit csapatjátékba hív.

Továbbá beszédében szólt arról is, hogy az előre csomagolt válaszok nem tesznek boldoggá. Kiemelte, hogy „Jézus egyetértene egy közmondásotokkal: aki mer, az nyer” – mondta Ferenc pápa.

Hangsúlyozta, hogy Isten nem elítélni, hanem megbocsájtani akar, s kérte, hogy a hallgatóság sose felejtse el azt, hogy Isten mindig megbocsájt.