Az Országút magazin szervezésében színpadra vitt performance célja ugyanannyira újszerű, ahogy a kortárs művészet ezen műfajának megjelenése a fesztiválon, hiszen árverésen – jellegénél fogva – ritkán jelenik meg street art alkotás. Void a közönség előtt egy, a street art műfajáról szóló beszélgetés alatt készítette el a 3 × 2 méteres, autentikus faragott kétszárnyú kapura festett képet, amelyet a beszélgetés végére kellett befejeznie. A művész jellemzően arcokat álmodik a legkülönfélébb anyagokra, és az utcai művészetre jellemzően szívesen dolgozik újrafelhasznált anyagokkal, így adta magát, hogy ezúttal is egy egykori használati eszköz, egy kapu legyen a „vászna”.

 

A város arca című alkotást a szervezők jótékonysági árverésre bocsátották, a befolyt összeget a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Centrum javára ajánlják fel.

Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye igazgatója az esemény megnyitóján köszöntötte Navracsics Tibor területfejlesztési minisztert, a jótékonysági árverés védnökét, aki beszédében kiemelte, hogy a kapu a nyitás szimbóluma is, amely egyszerre jelent nyitást a térség lakói számára és a fesztiválra, illetve 2023-ban Veszprém is ablakot nyit Európára, mint Európa Kulturális Fővárosa. Hozzátette: ablakot nyitunk a szívekben is, hiszen csak úgy tud egy közösség fennmaradni, ha nemcsak földrajzi és értelmi közösség köti össze annak részeseit, hanem az érzelmi közelség is. Ennek pedig egyik legszebb demonstrációja a jótékonysági árverés.

Vas Mónika, az Országút magazin lapmenedzsere köszöntőjében elmondta: már az ötlet megszületésekor egyértelmű volt, hogy a támogatásra egy olyan intézmény választanak, amellyel bárki kapcsolatba kerülhet, aki megfordul a Balaton környékén.

A Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Centrum képviseletében dr. Szabó Bence közölte, a jelentősen megemelkedett számú beteg gyermek ellátási körülményeinek javítását tűzte ki célul a befolyt összegből.

A város arcára az axioart online árverési portálon lehet licitálni július 23-31. között, ezen a linken: https://axioart.com/tetel/void-a-varos-arca


A kapu a fesztivál teljes ideje alatt megtekinthető a Filmio Pajta Mozgó mellett. Az árverésből befolyt összeget a Művészetek Völgye és az Országút magazin ünnepélyes keretek között adja át a Gyermekcentrum megbízott vezetőjének.