Másfél éve jött létre az AUKUS, az új katonai paktum az indo-csendes-óceáni térségben Ausztrália (A), az Egyesült Királyság (UK) és az Egyesült Államok (US) részvételével a kínai terjeszkedés feltartóztatására. Az akkori megállapodás Ausztrália csúcstechnológiás atomtengeralattjárókkal való felszerelését is tartalmazta, felmondva a jóval kevésbé korszerű francia szállítást. Március 13-án San Diegóban Joe Biden elnök, Rishi Sunak brit és Anthony Albenese ausztrál miniszterelnök 60 milliárd dolláros atomtengeralattjáró-építési szerződést írt alá. Újdonság, hogy a gyártás jelentős részt Ausztráliában zajlik majd, brit tervek szerint, de amerikai technológiával és fegyverekkel. Jut a munkából az angliai BAE Systems hajó- és Rolls-Royce reaktorgyárainak is. Ezen túlmenően Ausztrália több amerikai atomtengeralattjárót vásárol, az USA pedig az ott épülő bázisára flottát telepít. Lesz továbbá együttműködés a tengeralatti felderítésben, amelynek során drónok nyerte adatokat mesterséges intelligenciával dolgoznak fel, habár ahhoz, hogy az USA átadja féltve őrzött csúcstechnológiás hadititkait szövetségeseinek, bürokratikus útvesztőket kell bejárni.

Az AUKUS indo-csendes-óceáni térség NATO-jává kezd válni. Japán és Ausztrália légiereje együtt gyakorlatozik. Dél-Korea félretette régi háborús sérelmeit Japánnal szemben, és együttműködik vele, miközben az védelmi megállapodást kötött Tajvannal. A Fülöp-szigetek felhagyott a Kínával való kacérkodással, és az amerikaiaknak új hadihajóbázist enged építeni. Új-Zéland szintén kiveszi részét a biztonságpolitikai frigyből.

 

Egy majdani AUKUS-tengeralatjáró látványterve

Az AUKUS-t egyre inkább kiegészíti csendes-óceáni partnerségről szóló átfogó és progresszív  megállapodás (CPTPP), a világ harmadik legnagyobb szabadkereskedelmi övezete, melyhez a britek is csatlakozni szeretnének. Az EU estleges bekapcsolódása betömheti a Brexit ütötte rést a brit gazdaságon. A britek igyekeznek keleten kisegíteni a mindenütt leterhelt USA-t, ami elvonhatja a békepártiság okán súlyosan leépített kapacitásokat Európából, az amerikaiak és más szövetségesek bosszúságára, a kihívók örömére. Ha a figyelemmegosztás nehéz is, az angloszféra nem rest.

Nyitókép: Az aláíró felek San Diegóban 2023. március 13-án