Ursula van der Leyen uniós bizottsági elnök és Rishi Sunak brit kormányfő február 26-án megállapodott a 2019-es Boris Johnson-féle északír jegyzőkönyv számos hibáját kiküszöbölő keretrendszerben. Az aláírásra Windsor parkjában került sor, utána pedig átellenben III. Károllyal teázott a politikus asszony. A királyi jelenlét alighanem többletlegitimitást hivatott biztosítani az egyezségnek. Szóvá is tették a lépést, hiszen az uralkodó nem nyilvánul meg politikai, főleg nem megosztó kérdésben. Márpedig a johnsoni jegyzőkönyv súlyos helyzetet teremtett: az Ír-tenger közepébe határt húzott, mire az unionisták bojkottálták Stormontot, az északír parlamentet.

A megállapodás szerint egyrészt csaknem minden, az Egyesült Királyságban forgalmazott árucikk, főleg élelmiszer és gyógyszer vámellenőrzés nélkül mehet Észak-Írországba, megszüntetve a hiányt. Másrészt Észak-Írországban csak az egységes piachoz feltétlenül szükséges uniós jogszabályokat kell alkalmazni, vagyis megszűnik az ellenőrzött határ az Ír Köztársaság és Észak-Írország között, amit az ír kérdést rendező 1998-as nagypénteki egyezmény kikötött, és ami a brexitfolyamat legsúlyosabb akadályát képezte. Harmadrészt Stormont vétójogot kap bármely, „a mindennapi életre erősen kiható” új uniós jogszabály fölött.

Az unionisták tiltakoznak, amiért mégis az uniós jogot kell alkalmazniuk, a vétójoguk pedig csak fügefalevél. A toryk ünneplik Sunakot. Az északíreknek mentőöv a szinte korlátlan hozzáférés az egységes piachoz, de hogyan fogadják az egyezséget, az még elválik. A bukását el nemigen ismerő Johnson már jelezte kifogásait: Windsor az EU-hoz horgonyozza a  brexit adta szabadságot.

Nyitókép: A Johsnon-féle északír jegyzőkönyv nyomán ideiglenesen felállított határállomás Dublinban