Koch Csabát idén választották meg a Magyar Bor Akadémia elnökévé. Arról kérdeztük, miért szeretne egy elfoglalt borász, aki több borvidéken is borkészítéssel foglalkozik még egy feladatot a hátára venni?

– Engem is meglepett a felkérés, mert mindig úgy gondoltam, hogy a bor akadémia elnökének egy professzornak, vagy ismert bort szerető embernek kellene lennie – válaszolta.

Koch Csaba úgy látja, felgyorsult a világ, a bor akadémiának is szüksége van frissülésre. Bár olyan tagok kérték fel erre a feladatra, akiket maga inkább erre érdemesebbnek tartana elnöknek és nagyon tisztel, de velük beszélgetve egyértelművé vált számára, hogy fokozottabb aktivitásra van szüksége a szervezetnek.

Koch Csaba / Fotó: Hernád Géza
 

– Változik a világ, új kihívások elé nézünk. A gazdasági kapcsolatok terén is erősödnünk kell, hiszen látható, hogy egyre több olyan kezdeményezés van, ami pénzeszközök nélkül nem megvalósítható. Szükség van menedzser-szemléletű vezetésre – fogalmazta meg saját jövőjét is az elnök.

Koch Csaba a Magyar Bor Akadémia (MBA) eddigi történetét egyértelműen sikeresnek értékeli. Szerinte, az akadémia a magyar borkultúra legnagyobb presztízsű szervezete. De felhívta a figyelmet arra, hogy alkalmazkodni kell az új kihívásokhoz.

A díszközgyűlés alkalmával a Magyar Bor Akadémia együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a legnagyobb szakmaközi érdek-képviseleti szervezettel, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával (HNT). Míg a HNT a bortermelőket képviseli, a Magyar Bor Akadémia a teljes magyar borkultúra értékeit tartja szem előtt, olyanok is tagjai, akik – bár nem borászok – elkötelezettek a magyar bor fejlődése, képviselete iránt. Az elnök elmondása szerint az együttműködés látható formája a „Kulturált borfogyasztással az egészségünkért” kampány lesz, amit a bor akadémia fog lebonyolítani. A magyar borokkal kapcsolatban azt szeretnék hangsúlyozni: ne más alkoholos italt igyunk, ne fogyasszunk sokat és jó ételhez jó bort igyunk!

Az ünnepi eseményen megjelent Dr. Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke is.

Vashegyi György, Koch Csaba, Dr. Freund Tamás / Fotó: Hernád Géza
 

Koch Csaba kiemelte: – Nagyon megtisztelő számunkra, hogy a két köztestület vezetője elfogadta meghívásunkat a harmincéves jubileumunkra, amely erősíti, hogy a magyar tudományos és művészeti élet is elkötelezett a magyar bor iránt. Én úgy tartom, hogy a borászat egyben tudomány és művészet is. Ráadásul, számos közös „tagunk” van.

A díszközgyűlésen hirdették ki a Kárpát-medencei borverseny díjazottjait is, mely megmérettetést a Magyar Bor Akadémia kezdeményezte és szervezi évtizedek óta.

– A nemzettudat erősítése miatt tartjuk nagyon fontosnak ezt a versenyt. Hiszen határ ide, határ oda, a magyar borászok egy nemzetben gondolkodnak. Ezáltal van élő kapcsolat a Kárpát-medencében termelő összes magyar borász között. Ez egy komoly verseny, több mint 180 borminta érkezett idén. Kifejezetten a határon túli magyar borászoknak szervezzük. Azon kívül, hogy megkóstoljuk és bíráljuk a borokat, az összetartozás erősítése is célunk – emelte ki a Magyar Bor Akadémia elnöke.

Végül, a versennyel kapcsolatban feltettük a kérdést, hogy a tapasztalatok alapján az MBA elnöke, hogy látja, előrébb tartanak az anyaországi borászok, vagy már a határon túliak is felveszik a versenyt?

Koch Csaba szerint nehéz ezt kategorikusan megmondani, mert a Kárpát-medencében van körülbelül ezer olyan borászat, ami ezzel foglalkozik, Magyarországon kilencszáz körül. Idehaza, amíg egy borászat palackja eljut az országos megmérettetés szintjére, számos szűrőn megy keresztül: hegyközségi, borvidéki, régiós bírálatokon vesz részt. A Kárpát-medencei borversenyen szinte minden magyar gazda indulhat, ez a lényege, hogy mindenkinek legyen lehetősége részt venni a versenyen, meghallgathassa, hogy a zsűri, a szakma mit gondol a boráról, mit javasol azzal kapcsolatban, hogyan fejlődjön tovább. Természetesen, több olyan határon túli magyar borászat is van, ami nem csak magyarországi, de nemzetközi szinten is versenyképes borokat termel – hangsúlyozta.

A XVI. Csávossy György Kárpát-medencei Borverseny aranyérmesei országok szerint:
Nagyarany érem: Románia: Római Katolikus érsekség rozsamáli-kövér 2020; Szlovákia: Lingó pince tokaji cuvée 2016
Aranyérem:
Horvátország: Kováts pincészet sauvignon blanc 2021; Pinkert borászat grasevina lacrima 2021 és cuvée lacrima 2019
Románia: Balla Géza pincészete feketeleányka 2019, cabernet sauvignon 2016, chardonnay 2019, feketeleányka/cabernet franc 2019; Fort Silvan pincészet venator – királyleányka 2021; Lengyel pincészet furmint 2020; Reizer Bor sauvignon blanc 2020 és cabernet sauvignon/merlot 2021; Római Katolikus érsekség Misebor 2019; Seprődi József muskotály 2022; Takács pincészet sauvignon blanc 2021; Yanka pincészet Corvin 2021
Szerbia: DiBonis Winery DiNero rosé 2022
Szlovákia: Chateau Rúban Svoj sen 2021, Drozdik pincészet olaszrizling 2021 és Dunaj 2018 és Lux Solis 2020; KOVIL borház Muscaris 2022 és Hibernal 2022
Szlovénia: Cuk Somi Éva „Erik” 2016 és olaszrizling 2021
Ukrajna: Orosz Ruszlán Winery Kahor 2016; Sass pincészet Zsuzsika te édes 2019 és Karlot 2021

A Magyar bor Akadémia jelöltjei az Év Bortermelője 2022 díjra:
Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék)
Günzer Tamás (Villányi borvidék)
Lamport József (Egri borvidék)
Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék)
Vesztergombi Csaba (Szekszárdi borvidék)