A Templomséták a Dunakanyarban című kis kötet kiindulása nem változott az immár valószínűleg sorozatindítónak szánt első könyv, a Templomséták Budapesten óta: ismerjük meg a vallási épületeket, legyen az bármely történelmi egyházé, fedezzük fel titkaikat, történetüket, azokat az építészeti emlékeket, amelyek kötődnek a házakhoz. A séták, a kirándulások során ne menjünk el mellettük, sőt válasszuk úticélul meglátogatásukat, legyenek szépen karban tartott, élő templomok, egykorvolt plébániák, kápolnák, kolostorok megőrzött romjai, falmaradványai, netán régészeti feltárások nyomán előkerült kőemlékek. Mind múltunkról, históriánkról mesél, érdemes kőben őrzött szavukra figyelni.

Tehát ezúttal a Dunakanyar. A kanyargó folyó két partja, amelyet egyik oldalon a Visegrádi-hegység, a Pilis, a másikon a Börzsöny szegélyez, és ott van a Szentendrei-sziget meg a hegyek völgyében fekvő falucskák, kisvárosok és persze a folyó fölé magasodó egykori székhelyek, Esztergom és Visegrád, a dömösi emlékhely. Van mit nézni, van mit látni a középkortól napjainkig bárhogy is kerekedjen fel az érdeklődő. Ha a szerző útmutatásai nyomán halad, van, ahol városi sétára készüljön, de indulhat bicikli-, vagy akár hajós utazásra, barangolhat a hegyekben gyalogtúrán.

Zubreczki Dávid nyomvonalát követve olvasó megismeri Esztergom városának templomait. S nemcsak Magyarország első számú katolikus templomát a Nagyboldogasszony és Szent Adalbert-főszékesegyházat, de a Bakócz-kápolnát, a várkápolnát is. És nem maradhat ki a sétából az Uzicseli Hadzsi Ibrahim-dzsámi sem, akárcsak a zsinagóga. És ez csak az első séta töredéke, az érdeklődőt várja második és a város határában kápolnatúra is.

Nepomuki Szent János-templom, Dunabogdány
 
A szerző sétái Visegrádra, majd Szentendrére visznek, de közben nem maradhat el Mogyoróhegy, Dunabogdány, Leányfalu sem. A „héttornyos” város, így is nevezték valaha Szentendrét, őrzi szerb ortodox hagyományait, de ott sorakoznak szép számmal a keresztény épületek is. A skanzen külön sétára hív a népi építészetet mutató, felszentelt szakrális épületeivel.

Pomáz, Budakalász az utolsó két állomás a Duna jobb partján, hogy aztán az újabb túra a bal partra, Dunakeszire vezessen. Következhet az utazás Vác felé, Alag, Göd és a többi, majd a püspöki székhely, Vác, mindenekfölött Nagyboldogasszony székesegyházával. S persze a különböző felekezetek vallási épületeivel. S tovább haladva Szob felé más-más kort idéznek a települések kis templomai, kápolnái, imaházai.

A kötet a városi, városok közti séták mellett kirándulásokra is csalogat a Visegrádi-hegységbe és Börzsönybe, kerékpártúrára a Szentendrei-szigeten. Zubreczki Dávid értőn és könnyen érthetőn, személyes hangon mesél, Bődey János fotó pontosan illusztrálják az útikalauzt.

Zubreczki Dávid: Templomséták a Dunakanyarban, Kedves László Könyvműhelye, 2021, 255 oldal.
 
Borítókép: Szent Kereszt Ferences Templom, Vác. Fotók: Bődey János