A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum 1967-től fogadja a látogatóit. A megnyitás óta számos anyaországi tájegység került már bemutatásra. 2022. május végén, több mint két évtizedes tervezés után létrejöhetett az Erdélyi tájegység első ütemterve, melyet Novák Katalin köztársasági elnök asszony adott át.

Szabadtéri Néprajzi Múzeum. A szerző fotója
 

Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója elmondta, hogy huszonhárom évvel ezelőtt egy kolozsvári konferencián határozták el néprajzos munkatársaival, hogy létre kell hozni az Erdélyi tájegységet a Skanzenben is. Az álom sokáig álom maradt a rendszeres konferenciák és gyűjtések ellenére is. Az elmúlt években felgyorsultak az események, és kormányzati támogatással megkezdődhetett az Erdélyi tájegységi kivitelezése. Az első ütem sajátossága, hogy az erdélyi középvárosok, mezővárosok egy-egy épülete éled meg benne. Látható gyógyszertár, szatócsbolt, de még egy székelyudvarhelyi postahivatal is.

Szabadtéri Néprajzi Múzeum. A szerző fotója
 

Az Erdélyi tájegység tudatosan törekszik arra, hogy Erdély több etnikumát és sokszínű kultúráját mutassa be az érkezőknek. A trianoni országvesztéssel járó sokk a mai magyar társadalmat is sújtja. „Segítsük ennek a traumának, ennek a történelmi kataklizmának a feldolgozását, hiszen a kibeszéletlenség, az Erdély-trauma, a Trianon-szindróma mind olyan problémái a társadalomnak, amelyekre adekvát válaszokat kell adni” – hangsúlyozta május végén Cseri Miklós.

A Szentendrei Skanzen új tájegységében harmincegy élő, színészek által előadott jelenet is várja a látogatókat.