Gyermekkori emlékek, kirándulások a Balaton-felvidék romtemplomaihoz, és a mai rohanó, hektikus világunk kritikája, hogy szükség van a kiszakadásra, az elmélyülésre, ezek Tihanyi Dóra diplomamunkájának erős indítékai. A választott helyszín, a kőkúti kolostor egyik legfontosabb pálos emlékünk. Története az 1260-as évekre nyúlik vissza. Az egyhajós templomhoz északi irányban csatlakozik a kolostor, udvarán kerengővel, ahol az addig remeteként élő szerzetesek közösségben folytathatták missziójukat.

Visszafogottság és érzékenység a terv nagy erénye.

Nem foglalkozik a templom magasan megmaradt falaival, csak a térburkolattal és egy fakereszttel teszi teljesebbé a teret. Nem foglalkozik a kolostor helyiségeivel sem, a hálótermekkel, az étkezővel és a raktárakkal. Csak a kolostorudvarral és az azt körülölelő kerengővel. És itt a „kevesebb több” vaskos közhelye igazi megoldássá válik. Arra a területre összpontosít, a rom azon részét érinti, ahol a mai ember számára a múlt leginkább érzékelhetővé válhat.

A kolostor megmaradt falai a fakereszttel Tihanyi Dóra látványtervén

 

Nem konkrét épített jelleggel, hanem áttételesen, jelzésszerűen. Az eredeti térarányokat felidéző díszletszerű építménybe szereplőként léphetünk be, a kolostorkert természetes növényzete a megérinhető múlt érzéséhez is elvezet. A pavilonszerű formálás kívülről zárt, illeszkedve a romokhoz, belülről nyitott és élő. A faszerkezet egyszerre ideiglenes és időtlen, nem akar sem régi, sem kontrasztosan új lenni, egyszerűen természetes.

A romos vázát nem egészítette ki, nem építette újjá, hanem beletett egy szál virágot és az élettelen életre kelt.

Kilépve a szakrális fókuszból, a kolostorrom előtti kis tisztáson 2002 óta álló két épület környezethez illeszkedő, színvonalasan megfogalmazott bővítése, újragondolása, nemcsak a látogatók kiszolgálását biztosítja, hanem lehetőséget teremt zarándokok, elvonulni vágyók számára melegedésre, éjszakai nyugalomra is.

Tihanyi Dóra érzékeny, szép terve a Diplomadíj pályázat zsűrijének döntése alapján műemléki különdíjat érdemelt.

Nyitókép: A kőkúti pálos kolostorrom és környezetének revitalizációjának terve. Tihanyi Dóra tervrajza