Így került szóba újra a jó öreg vitorla. A svéd Wallenius Marine tervezőiroda koncepciója szerint a jelenleg nehézolajjal hajtott hajómotorokhoz képest kilencven százalékkal is csökkenthető lenne a tengeri szállítás károsanyag-kibocsátása, ha – várhatóan az idei évben – útjára bocsátanák Oceanbird nevű interkontinentális autószállító hajójukat. A kétszáz méter hosszú, negyven méter széles hajótestre öt hatalmas, teljesen kieresztve 80 méterrel a fedélzet síkja fölé emelkedő, 360 fokban forgatható összecsukható, fémötvözetből készült vitorla kerül.

Ilyen lesz a Wallenius Marine Oceanbird hajója (Wikipédia)

 

Előbbre járnak a franciák, akik Európa legújabb, egyben a legnagyobb űrrakétájának alkatrészeit szállítanák környezettudatos módon az anyaországi gyárból az Európai Űrügynökségnek a dél-amerikai Francia Guyanában található űrrepülőterére. A hordozórakéta tengeri szállítására kiírt pályázatot 2019-ben az Alizés hajózási társaság, a Zéphyr & Borée és a JIFMAR Offshore Services közös vállalata nyerte, amely úgy döntött, hogy kifejezetten az Ariane 6 szállítási követelményeihez tervezve új generációs hajót készít.

Arrivée CANOPEE 

A Canopée megérkezése Francia Guyanába, Port de Pariacabo kikötőjébe (Ariane Press, fotó: JM Guillon)

 

A 3150 tonnás Canopée teherhajó négy 37 méter magas Oceanwings nevű vitorlája

szeles időben akár felére csökkentheti a hajók üzemanyag-fogyasztását;

a hajót üzemeltető francia Alizés cég átlagosan 30 százalék körüli megtakarításra számít. A hajó novemberben már egy ízben átszelte az óceánt. A rendszer teljesen automatizált: a szárnyvitorlákon lévő

érzékelők mérik a szél irányát és sebességét, az adatokat számítógép értékeli, s motorok állítják be a szárnyvitorlák szögét.

A vitorlák leengedhetők, és 360 fokban forgathatók.

Gavin Allwright, a Nemzetközi Szélhajózási Szövetség főtitkára szerint jelenleg harmincegy 400 tonnánál nagyobb szélhajtású teherhajó működik világszerte, de számuk 2025 elejére elérheti a százat is. A világon közlekedő hatvanezer nagy kereskedelmi hajóhoz képest ez a szám elenyésző, de Christiaan De Beukelaer, a Melbourne-i Egyetem kutatója szerint az új modellek felgyorsítják az átállást. A Canopée meggyőzheti a hajótulajdonosokat és az üzemeltetőket, hogy megéri befektetni a szélhajtású hajókba, kiváltképp, mivel a legtöbb hajótípus esetében a vitorlák utólag is felszerelhetők.