De valószínűleg nem fogja. Pedig a mondat minden része igaz: Grönland létezik, őskori jég van, Balaton is, halak meg hőség dettó. Halpusztulás ugyancsak.

A globális felmelegedés kapcsán az egyre időjárás-centrikusabb átlagember számára már nem újdonság, hogy a napi átlaghőmérsékletet 3-4 nap csúszással követi a tavaké, vagyis, ha a parton 30 fok van nappal, éjjel pedig tartósan 20 fok a minimum, akkor a Balaton 25 fokos lesz. Ez akár extrém méreteket is ölthet, itt az eddigi rekord: http://owww.met.hu/eghajlat/Magyarorszag/rekordok/Balaton/
Márpedig kiemelt nemzeti kincsünk ez a páratlan szépségű tó és az ő halai.

Mint tudjuk, ha a víz felmelegszik, kevesebb lesz benne az oldott oxigén, mérgezések léphetnek fel, illetve elszaporodhatnak olyan élőlények, amelyek felszínzáró réteget hoznak létre a vízen. Ez ellen tenni kell! Kérdés? Nem. De lehet-e?

Talán a hőség okozta ezt is, de a 99-es buszon, a Vajda Péter utcától a Kőér utcai uszodáig meghallgathattam a megoldást, a köz problémáira érzékeny, a jólismert „mindenhez értők” csapatába tartozó egyik embertársamtól. Nos, nem vagyok hal, de a saját oxigénszegény izzadságomban úszva nekem enyhülést hozott, mert elhűltem tőle.

Miután vázolta a fentebb írtakat, a következő kinyilatkoztatást tette: „A nagyszerű dolgok mindig egyszerűek! Döglenek a halak, mert meleg a tó? Mit kesergünk?!

Vizsgálódunk, tudóskodunk, lötyböljük a lombikban a vízmintákat évekig?

Kukucskálunk a mikroszkópba? Minek? Közbe’ meg minden nyáron kidöglik a Balaton? Nooormális?! Pedig nem bonyolult ez, barátom! Nem bonyolult! Meleg a víz? Le kell hűteni! Jeget bele! Mér’, a limonádéddal mit csinálsz? Megiszod langyosan? Frászt! Tolod bele a jégkockát, nem? Jeget a Balatonba! De nem valami csapvízből, klórosat! Nem, nem! Saját vizét megint nem, hát az már sz..r, ugye, pont most akarjuk megjavítani. Másra van itt szükség, gondoljunk a környezetvédelemre is. Biojég! Legtisztább biojég, mert azt érdemli a Magyar Tenger, nem valami gyanús pisit, érted… De meg sok is kell. Nagy a tó, nagy a meleg, rakat jég kell bele, nem egy frigónyiról beszélünk! Hol a tiszta jég? Most, a szmog meg a savas esők korszakában? Nincs tiszta jég, csak az őskorban! Ezt be kell látni. Az meg hol van? Grönlandon!

A megoldás valami ilyesmi látványt nyújtana – egész festői...

 

Leszeded a tetejéről az újat, kiszeded az aljáról a jót – és kész!  Ötvenezer éves. Nem vicc, apukám! Az ott megmaradt! Voltak akkor gyárak? Volt autó? Permetezés? Mamut volt meg kőbalta, egészséges, természetes élet, nem ez a bolygóölő, globális felmelegítő hitech. Már csak a grönlandi kormánnyal kell beszélni: nem hiszem, hogy sajnálnák tőlünk, meg ezt biztos az EU is támogatná. Vágod? Ingyen volna! Vagy adhatnánk érte szabolcsi almát! Senkinek se jut ez eszébe? Pedig itt a megoldás, csak nem kell mindig a bonyolultabb irányába menni…”

Na, mi a véleményük? Ugye, hogy az egyszerű elképzeléseknek nincs párja? Persze, gyanús, hogy mint annyi más zseniális magyar találmány, ez sem valósul meg. Talán aláírásokat kéne gyűjteni a Facebookon…