A diplomata eskütétele után, Varsóba érkezve átadhatja megbízólevelét Andrzej Duda lengyel köztársasági elnöknek, elfoglalhatja hivatalát – számolt be Waldemar Piasecki az Idzemy című lengyel katolikus közéleti folyóiratban. Brzeziński az Amerikai Tudományos Akadémia előtti Washington teret, a téren álló Albert Einstein-emlékművet választotta eskütételének helyszínéül. 1979. április 22-én, a tudós születésének századik évfordulóján avatták fel Robert Berks monumentális szobrát, amely Einsteint ülve, kedvenc pulóverében ábrázolja, elgondolkodva, kezében a relativitáselmélet jegyzetével. A szobor egy másolata a jeruzsálemi Izraeli Tudományos Akadémia előtt is megtalálható. A diplomata eme gesztusa egyértelmű jelzés nagyköveti tevékenységének irányára.

Nyilatkozata szerint, azért választotta Einstein szobrát, mert ez a nagy tudós, ahogy sok más tudós és gondolkodó is, Amerikában talált új otthonra a második világháború idején, ő pedig ki akart állni e nagyszerű amerikai történet mellett. Einstein maga is Nobel-díjat kapott, és ő is, akárcsak az amerikai Nobel-díjasok több mint harmada, külföldön született. „Milyen szerencsés is volt Amerika, hogy befogadta őket, az Amerikába érkező összes bevándorlóval együtt, akik itt akartak új életet kezdeni. Ez a történet Lengyelország és a több mint 10 millió lengyel amerikai története is. Boldogult apám és anyám története…” – nyilatkozta.

Mark Brzeziński kinevezése már korábban is vihart kavart Lengyelországban. (Lásd az orszagut.com írását, 2021. 7. 25.) Brzeziński a Charlottesville-i Virginia Egyetemen szerzett jogi diplomát és Oxfordban védte meg Struggle for the Constitutionalism in Poland (Az alkotmányosságért folytatott küzdelem Lengyelországban) című doktori disszertációját. A tudományos munka anyagát a Fulbright Alapítvány ösztöndíjával megvalósult lengyelországi kutatómunkája során gyűjtötte, a demokrácia és a jogállamiság intézményeinek, elsősorban az Alkotmánybíróságnak a kommunizmus bukása utáni lengyelországi kiépülését vizsgálva. Brzezińskit sokan a lengyel alkotmányosság története és működése egyik legjobb amerikai szakértőjének tartják, tudományos munkáiban az 1791. május 3-i alkotmánytól egészen máig vizsgálja a kérdést. Bill Clinton második elnöki adminisztrációja idején az elnök kelet-európai tanácsadója volt, George Bush elnöksége alatt pedig a New York-i Columbia Egyetemen oktatott. Az újabb demokrata elnök, Barack Obama szintén tanácsadójának nevezte ki.

Lengyelországi nagyköveti megbízatása először 2011-ben merült fel, de akkor csaknem öt évre svédországi nagyköveti megbízatást kapott.

Az elnökválasztási kampányban aktívan támogatta Joe Bident, részt vett európai külpolitikai programjának kialakításában. Nagy szerepe volt az amerikai lengyel közösség mozgósításában a demokraták javára. A varsói nagyköveti posztra jelölése az amerikai választások természetes következményének tekinthető. Annál is inkább, mivel Lengyelország jelentős szerepet betöltő felmenőinek szülőhazája volt, nagyapja, Tadeusz Brzeziński a második Lengyel Köztársaság kiváló diplomatája, apja pedig a világhírű amerikai gondolkodó és politikus, Zbigniew Brzeziński volt.

Tadeusz Brzeziński a nevezetes lembergi sasfiókák egyikeként, mint a lembergi egyetem joghallgatója önkéntesként védte Lemberget (Lviv) a lengyel–ukrán háborúban (1918–1919), 1920-ban pedig részt vett Varsó védelmében a bolsevik invázió ellen. Egy évvel később csatlakozott a külszolgálathoz, konzulként szolgált Essenben (1921–1922), Lille-ben (1928–1931), Lipcsében (1931–1935) és Harkivban (1936–1937). Lipcsében főkonzulként részt vett a náci által üldözött zsidók mentésében, lengyel dokumentumokkal segítette kivándorlásukat. 1938-ban montreali főkonzul lett. A háború után pedig a Kanadai Lengyel Kongresszus elnökeként közreműködött a krakkói Wawelnek a háború első napjaiban Lengyelországból elszállított kincsei visszaszerzésében. Nyugdíjba vonulásáig a québeci kulturális minisztériumban dolgozott. Aktívan támogatta a lengyel ellenzéket és a Szolidaritást, még megélhette a kommunizmus bukását Lengyelországban, 1990-ben halt meg.

Fiai hazafias nevelést kaptak, közülük Zbigniew lenyűgöző politikai és diplomáciai karriert futott be, a szovjet blokk összeomlása egyik fő kiváltójának tartották. Ő alapította a Szabad Európa Rádió lengyel adását, jelentős tudományos eredményeket ért el a szovjetológia terén, és az amerikai államigazgatásban is jelentős munkát végzett. Jimmy Carter elnöksége idején nemzetbiztonsági tanácsadó, Ronald Reagan alatt pedig elnöki tanácsadó volt. Vitathatatlan érdemének tekintik, hogy meglátta a kommunista rendszer elleni küzdelem hatalmas lehetőségét Karol Wojtyła bíboros pápává választásában, a pápa és Carter elnök között kiépíthető szoros kapcsolatban. Zbigniew Brzeziński lelkesen támogatta, s a hadiállapot idején részt vett a Szolidaritás mozgalma földalatti tevékenységének megsegítésében. Támogatta Tadeusz Mazowiecki első demokratikus kormányát és Lech Wałęsa elnökké választását. Következetesen segítette Lengyelország NATO- és európai uniós csatlakozási törekvéseit. 2017-ben halt meg, a lengyelek tiszteletétől és hálájától övezve.

Varsóba érkezve most Mark Brzeziński feladata lesz nagyapja és apja hagyományának folytatása, Lengyelország legfőbb külpolitikai szövetségesének képviselőjeként.

Einstein szobra az Amerikai Tudományos Akadémia előtt