Matúš Šutaj Eštok szlovák belügyminiszter pártja, a Hlas fel fogja vetni a választási rendszer megváltoztatását a kormánykoalícióban. Szlovákiában jelenleg tisztán (országos) listás a parlamenti választás, egyéni választókerületek nincsenek. Ez az országosan ismert politikusokkal rendelkező,

Pozsonyban aktívabb „médiapártoknak” kedvez, az országos médiában kevesebb figyelmet kapó régiók politikusait azonban a háttérbe szorítja.

Az aránytalanságot jól jelzi, hogy a képviselők harmada rendelkezik pozsonyi lakóhellyel.

Különösen hátrányos a jelenlegi rendszer a regionálisan erős, köztük a magyar nemzetiségűeket képviselő pártok számára, amelyek egyéni választókerületekben a parlamenti küszöbtől függetlenül könnyedén szerezhetnének egyéni képviselői mandátumokat. De érzékenyen érinti a probléma (a ma ellenzéki) szlovák Kereszténydemokrata Pártot (KDH) is, amelynek kiugróan erős a támogatottsága az ország északi-északkeleti régióiban.

Komárom, a Tiszti Pavilon udvara (Wikipédia)

 

A Magyar Szövetség üdvözli a választási rendszer átalakítására irányuló szándékot, miután a jelenlegi rendszer nem veszi figyelembe a regionalizmus elvét, Szlovákia déli és keleti országrészeire nézve pedig hatványozottan hátrányos. A szövetség a tavalyi választáson

a magyarok számára amúgy hátrányosan kijelölt, a tömbmagyar területeket szándékosan szétszakító

megyerendszerben is tíz százalék felett teljesített Nagyszombat és Nyitra megyében. Ennek a jelentős számú választónak azonban jelenleg nincs képviselete a parlamentben. Ebben a témában szakértői vitára van szükség, amelyben a magyar párt részt kíván venni.

Az ellenzék vezető ereje, a Progresszív Szlovákia (PS) nem támogatja a választási rendszer megváltoztatását, mert szerintük azzal a kormánypártok „bebetonoznák magukat a hatalomba”.

A KDH ellenben hajlik arra, hogy hozzájáruljon a minősített többséget igénylő törvénymódosításhoz,

s a maga részéről a megyehatárok alapján kijelölt nyolc választókörzet kialakítását támogatná. Egy másik ellenzéki párt, a Szabadság és szolidaritás (SaS) ezért felszólítja a KDH-t, hogy „ne dőljön be a kormánykoalíciónak”.

Komárom, Selye János Egyetem (Wikipédia)

 

Lehet azonban, hogy a KDH támogatása sem lesz elég, ugyanis a koalíción belül sincs egyetértés. A legkisebb kormánypárt, a Szlovák Nemzeti Párt ellenzi a választókerületek bevezetését, mivel a modellszámítások szerint a régiókra utalva gyengébben teljesítene a választásokon. Bár a Smer, a vezető kormánypárt profitálna a választókerületekből, nem tartja központi problémának ezt a kérdést.

Robert Kaliňák védelmi miniszter, a lábadozó Robert Fico kormányfő helyettese érdekesnek tartja ugyan a vegyes rendszer gondolatát, az egyéni képviselők megjelenése azonban szerinte

nehezítené a kormányalakítást, mivel „lényegében független képviselőkkel kellene koalícióra lépni”.

Kaliňák jelenleg azért sem lát teret a választási rendszer megváltoztatására, mert azzal vádolnák őket, hogy olyan rendszert akarnak létrehozni, amely a Smer számára kedvezőbb lenne. Nem hiszi, hogy van valakinek kedve „egy ilyen háborúhoz”.

 

Nyitókép: A pozsonyi vár (fotó: Stadler/Bwag)