A közép-amerikai Nicaraguában a közelmúltban a belügyminisztérium jogsértésekre hivatkozva elrendelte

a II. János Pál Egyetem és a Nicaraguai Autonóm Keresztény Egyetem kisajátítását,

és feloszlatta a Caritas Nicaraguát. A katolikus egyházat a 2018-as kormányellenes demonstrációkban játszott szerepére hivatkozva üldözik, azt állítva, hogy a kormány ellenfeleit támogatja.

Daniel Ortega elnök pályafutását az Egyesült Államok által támogatott Somoza-diktatúra elleni népi felszabadító mozgalom vezetőjeként kezdte, amelynek győzelme után az amerikaiak által felfegyverzett „kontrák” és a gazdasági embargó miatt politikailag radikalizálódott. Az 1990-es választásokon elszenvedett vereségét követően azonban

átadta a hatalmat, és 2006-ban demokratikus választáson lett újból elnök. Szegénységellenes programjainak köszönhetően kétszer újraválasztották.

2018-tól azonban, a venezuelai támogatás elapadásával a kormány a társadalombiztosítási juttatások csökkentésére és adóemelésre kényszerült, ami ellen tömeges tiltakozások robbantak ki.

Daniel Ortega Csang Ing-wen taivani elnökkel 2017-ben (Wikipedia)

 

A rendőrség brutálisan lépett fel a megmozdulásokkal szemben, aminek következtében több mint háromszáz ember veszítette életét. A katolikus egyház elítélte az erőszakot, és templomaiban menedéket adott az üldözötteknek. A püspökök ugyanakkor felajánlották, hogy

közvetítenek a kormány és a tüntetők között. Ortega azonban ezt elutasította, az egyházat „a jenkik szolgálatában álló terroristák” támogatójának

minősítette, és egyre határozottabban lép fel az egyházi vezetőkkel és intézményekkel szemben. Betiltotta a katolikus rádiókat és tévéket, kiutasította az országból a pápai nunciust és a Teréz anya által alapított Szeretet Misszionáriusai szerzetesrendet.

Alvarez püspök (Vatican News)

 

Összeesküvés és álhírek terjesztésének vádjával letartóztatták, majd miután nem volt hajlandó elhagyni az országot, huszonhat év börtönre ítélték Rolando José Álvarez Lagos püspököt.

Több papot is börtönbüntetésre ítéltek, akiknek ügyében a bíróság zárt tárgyalást tartott, s a védelmet kirendelt ügyvédek látták el.

Ferenc pápa „durva diktatúrának” nevezte a nicaraguai kormányt, a helyzetet a náci és kommunista államok felemelkedéséhez hasonlította. Válaszul a kormány a diplomáciai kapcsolatai felfüggesztésével fenyegetőzik.

Küldetésének megfelelően az egyház csak békét, igazságot és szabadságot kért – állítja Erick Díaz atya, egyike annak a harminc papnak, akiket állampolgárságuktól megfosztva, külföldi ügynöknek bélyegezve kiutasítottak Nicaraguából. Az egyház nem maradhatott csendben, amikor 356 fiatalt meggyilkoltak, amikor nicaraguaiakat száműztek, amikor

ártatlan embereket börtönöztek be, miközben szabadon engedték azokat, akik a halálesetekért és az erőszakért felelősek.

Alvarez püspök szívében szeretet, megbocsátás és derű lakozik, mindig gyűlölet- és erőszakmentességet prédikált.

 

Nyitókép: Alvarez püspök rendőrök között (Vatican News)