A hágai Nemzetközi Bíróságon (ICJ) megkezdődtek a meghallgatások

a Dél-Afrikai Köztársaság által Izraellel szemben a gázai palesztinok elleni népirtás vádjával

indított perben.

A vádindítvány annak a pernek mintájára készült, amelyet korábban Gambia az Iszlám Együttműködési Szervezet nevében Mianmar (Burma) ellen indított a muszlim rohingya népcsoportot ért népirtás vádjával.

(A mianmari hadsereg szakadár gerillaakciókra válaszul falvakat égetett fel, a „terroristaellenes” akciókban ezrek vesztették életüket, és hétszázezer rohingya keresett menedéket a szomszédos Bangladesben. A rohingya kisebbség tagjai nem férhetnek hozzá az alapvető egészségügyi ellátáshoz, az oktatáshoz, és a mianmari junta a humanitárius segítségnyújtást is blokkolta.)

A dél-afrikai delegáció (icj-cij.org)

 

A dokumentumokkal, hivatalos nyilatkozatokkal, helyszíni tanúvallomásokkal alátámasztott indítványban utalnak a Gázában meghalt tizenöt-tizenhatezer civilre, a kitelepített 1,9 millió palesztinra, a lerombolt hatvanötezer lakásra, az éhínséggel küzdő félmillió civilre.

Az izraeli hatóságok az ICJ sok éves bojkottálása után úgy döntöttek, hogy részt vesznek az eljárásban.

Benjamin Netanjahu kormányfő szerint a Hamász akart népirtást elkövetni,

az izraeli hadsereg pedig számos intézkedést tesz a civil áldozatok elkerülésére, miközben a Hamász élő pajzsként használja őket.

Az izraeli oldal

 

A háborúkban mindig lesznek ártatlanok – hangsúlyozza Jonathan Tobin –, de az Izraeli Védelmi Erők nagyobb

erőfeszítéseket tesznek a civil áldozatok elkerülésére,

mint bármely más modern hadsereg. Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője azonban még október elején úgy nyilatkozott, hogy a hangsúly a minél nagyobb pusztításon van, nem pedig a pontos célzáson.

Craig Mokhiber, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatalának New York-i vezetője még október végén a népirtás tankönyvi példájának nevezte a gázai vérontást, és lemondott a posztjáról. Dél-Afrika a további veszteségek elkerülés érdekében ideiglenes intézkedés meghozatalát is kéri a bíróságtól. Bár az eljárás évekig is elhúzódhat, az ideiglenes intézkedésről szóló döntés akár néhány hét alatt megszülethet.

 

Nyitókép: Izraeli légicsapás a gázai Sudzsajja negyedben (MTI/EPA/Abir Szultan)