A nyolcvanas években Raiszi hajtatta végre Khomeini ajatollah parancsát, aki az Irakkal vívott háborút követően elrendelte az EU által is terrorista csoportként kezelt

marxista ellenzéki milícia, a Népi Mudzsahedek felszámolását, amely a háború alatt iraki bázisairól számos támadást indított Irán ellen.

E terrorszervezet bombamerényletének esett áldozatul 1981-ben Mohammad-Ali Radzsai, az Iráni Iszlám Köztársaság második elnöke és Mohammad-Dzsavad Bahonar miniszterelnök.

Ebrahim Raiszi a nyolcvanas években, az iráni–iraki háború idején (Wikipédia)

 

Raiszi konzervatív elnöksége alatt a nagyvárosokban ismét működésbe lépett az iszlám öltözködési szabályok betartását ellenőrző erkölcsrendőrség, amelynek beavatkozása során 2022 szeptemberében tisztázatlan körülmények között meghalt egy kurd nő, Mahsza Amini. Az ennek hatására szerveződött Nők, Élet és Szabadság tiltakozó mozgalom tüntetései ellen alkalmazott hatósági erőszak százak halálát okozta, több ezer tüntetőt tartóztattak le.

Raiszi teheráni elnöki kampánygyűlése 2017-ben (Wikipédia)

 

Nyugati lapok felróják Raiszinek, hogy felgyorsította az ország nukleáris programját, és Iránt egy Izraellel folytatott háború szélére sodorta, amikor

a damaszkuszi iráni konzulátus izraeli lebombázására válaszul Irán rakéták százaival támadta

meg a zsidó államot.

Ebrahim Raiszi Ilham Alijev azeri elnökkel, órákkal halála előtt (Wikipédia)

 

Miután Raiszit több iráni forrás is

az állam legfőbb vallási vezetőjének, Ali Hámenei ajatollahnak legesélyesebb utódjaként tartotta számon,

halála politikai bizonytalanságot okozhat, annak ellenére, hogy az ideiglenes utódlás az alkotmány értelmében azonnal megtörtént. Mohammad Mokhber, az elnökké előlépett első alelnök nemzetközi jogász és gazdasági menedzser, aki pénzintézeti és állami nagyvállalati vezetőként vált ismertté.

A helikopter-balesetben meghalt hozzátartozóikat gyászoló asszonyok (president.ir/en)

 

Taghi Rahmani, a bebörtönzött Nobel-díjas nőjogi aktivista, Nargesz Mohammadi férje szerint Raiszi halála önmagában nem fogja megváltoztatni az ország hatalmi szerkezetét, azonban az ötven napon belül kiírandó elnökválasztás befolyásolhatja a belső erőviszonyokat.

 

Nyitókép: Ebrahim Raiszi gyászszertartása (president.ir/en)