Ritkán tapasztalható kétpárti egyetértéssel, 352:65 arányban fogadta el az amerikai képviselőház azt a törvényjavaslatot, amely előírja

a TikTok kínai tulajdonosának, a ByteDance-nak, hogy százhatvanöt napon belül adja el

a videós közösségi platformot, amely nemcsak a fiatalok, hanem a kisvállalkozók körében is nagy népszerűségnek örvend.

Yiming Zhang, a ByteDance alapítója (a képek forrása: bytedance.com)

 

Kínai tulajdonosa miatt a TikTok sok országban vetett fel aggályokat a felhasználói adatok biztonsága szempontjából, emiatt már több állam megtiltotta intézményeinek a platform használatát. A törvénytervezet elfogadása mellett érvelő képviselők

a TikTokot súlyos nemzetbiztonsági kockázatnak tartják, amelyen keresztül a kínai kormányzat amerikaiak adataihoz férhet hozzá.

Mások szerint a TikTok a tökéletes propagandaeszköz, amelyet Kína aktuális érdekei szerint manipulálhat. A kínai külügyminisztérium szóvivője szerint ellenben az Egyesült Államok megfélemlítéshez folyamodik, amikor a versenyben nem jár sikerrel.

A ByteDance pekingi munkatársai

 

Bizonyítékok nélkül, puszta gyanú alapján döntöttek a korlátozásokról - állítja a ByteDance. A cég

függetlennek vallja magát, és következetesen cáfolja, hogy információkat adna át a kínai kormánynak.

Ennek garanciája lehet, hogy egy folyamatban lévő fejlesztés eredményeként a jövőben az amerikai felhasználói adatokat Texasban tárolnák.

A törvényjavaslat, amelyet még a szenátusnak is el kellene fogadnia, betiltaná a platformot, amennyiben az anyacég nem hajlandó megválni tőle. A szenátusi döntés azonban bizonytalan, mert

néhány demokrata képviselő a szólásszabadságra hivatkozva ellenzi

azt, s helyette olyan intézkedéseket javasol, melyek nem kifejezetten a TikTokot célozva meg kezelnék a közösségi médiában tapasztalható külföldi befolyással kapcsolatos aggályokat.

Yiming Zhang, a ByteDance alapítója a cég hetedik születésnapi ünnepségén

 

Robert Garcia kaliforniai demokrata képviselő szerint

a TikTok betiltása nemcsak a szólásszabadságot sérti, hanem károkat okoz a gazdaságnak is.

Egyes kisvállalkozók és tartalomgyártók ugyanis szolgáltatásaik hirdetésében egyedül a TikTokra támaszkodhatnak. Thomas Massie republikánus képviselő a TikTok-ellenes törvény precedensteremtő hatására hívta fel a figyelmet, amely szerint az interneten elérhető információk és okostelefonos alkalmazások fokozottabb állami kontrolljához vezethet.

 

Nyitókép: A TikTok kínai változata, a Douyin pekingi rendezvénye