A megyei választásokon a magyar Szövetség Pozsony megyét leszámítva mindenhol eredményesebben szerepelt, s összesen 12-vel több megyei képviselői helyet szerzett, mint az elődpártok 2017-ben együttesen.

A megyei képviselők számát a korábbi 42-ről 54-re sikerült növelni, miközben több, már erősen szlovák többségű járásban is befutó helyen végeztek a magyar párt jelöltjei.

Mindezeken túl Eperjes megyében 16, Zsolnán 11, a párt által is támogatott szlovák jelölt jutott a megyei testületbe.

A következő ciklusban a Nyitra megyei közgyűlésben 18, Kassa megyében a korábbi 9 helyett már 12 képviselője lesz a pártnak, amivel mindkét megyei testületben a legerősebb frakciót alakíthatják meg, megkerülhetetlenné válva a döntéshozatalban. A Besztercebányai megyei magyar képviselők számát is hatról kilencre tudta növelni a Szövetség.

A Szövetség jelöltjei által a megyei közgyűlésekben szerzett mandátumok száma járásonként (képek: szovetseg.sk)
 

Berényi József elnökjelöltként az öt évvel korábbi szavazatait megduplázva, 21.3 százalékkal a második helyen végzett Nagyszombat megyében, s ezúttal nemcsak a Dunaszerdahelyi, hanem a Galántai járásban is sikerült nyernie. Nyitra megyében a Szövetség elnökjelöltje, Csenger Tibor 16 százalékkal megduplázta korábbi eredményét.

Berényi József (balról a második) és Csenger Tibor (a kép jobb szélén)  (Berényi József Facebook-oldaláról)
 

Az egységes magyar pártnak összességében a helyi önkormányzatokban is sikerült megtartania, több helyen meg is erősítenie az elődpártok által négy éve elért pozíciókat.

Négy évvel korábban az MKP 115, a Híd 127, azaz összesen 242 polgármesteri posztot szerzett. Most az egyesült magyar párt 248 polgármesterjelöltje győzött,

amivel a pártok népszerűségi listáját hónapok óta vezető ellenzéki Hlas-SD után másodikként zártak a pártok versenyében. A magyar párt 2500 jelöltjéből több mint 1700 önkormányzati képviselőt választottak meg.

A Dunaszerdahelyi járás három városában a Szövetség jelöltje nyert, megtartva a két legnagyobb települést, Dunaszerdahelyt és Somorját, s a negyedik, Nagymegyer esetében is az MKP egy korábbi politikusa győzött. A kelet-szlovákiai Királyhelmecet is sikerült megtartani, Galántának pedig újra magyar, a Szövetség által támogatott polgármestere van. A Szövetségnek két jelentősebb kudarcot kellett elkönyvelnie: Gútán nem választották újra a várost 16 évig irányító Horváth Árpádot, illetve Komáromban Bauer Ildikónak nem sikerült legyőznie a város független polgármesterét, Keszegh Bélát.

A Szövetség plakátja – megőrizték a magyar bástyákat

 

Forró Krisztián pártelnök köszönetet mondott minden polgárnak, aki élt választójogával. A megyei választásokon országos összevetésben a Szövetség bizonyult a legerősebb pártnak,

a magyar párt színeiben jutott be a legtöbb önállóan induló jelölt a megyei testületekbe.

Forró szerint a siker leginkább annak köszönhető, hogy meghallgatták az emberek óhaját: legyen egy egységes érdekképviselet.

A választók bizonyára mérlegre tették, hogy a központi kormány rendre elfeledkezik a dél- és kelet-szlovákiai régiókban élő emberekről, emiatt nagyon fontos, hogy legyen egy olyan politikai tömörülés, amelyik megfelelő módon tudja és akarja is képviselni az ott élő embereket. A Szövetség ilyen párt, amely a megyei testületekben is a régiókban élőket fogja képviselni. A négy déli megyében a sikeres szereplésnek köszönhetően nagy esély kínálkozik arra, hogy megyei alelnököt adjon a Szövetség.

Forró Krisztián szerint a Szövetség jelöltjei az emberek között mozogtak, pontosan tisztában voltak azokkal a problémákkal, amelyekkel nap mint nap szembe kell nézniük.

„Pozitív kampányt folytattunk. Nem az ártást, a megoldást kerestük.”

Ennek szellemében végzik munkájukat a Szövetség megyei politikusai a következő ciklusban is: „Stabilitást és nyugalmat hozunk majd.” Az országnak pontosan erre van szüksége. A régiók érdekében folytatott munkához továbbra is várják a tettre kész partnereket, a párt nyitott az együttműködésre.

A magyarság aránya Szlovákia településein a 2021. évi népszámlálás szerint

 

Kolek Zsolt, a ma7.sk portál vezető szerkesztője szerint előzetesen attól lehetett tartani, hogy a megyei választásokon a magasabb részvétel visszaveti a magyar pártok teljesítményét, de szerencsére ez nem következett be. Az eredmények ezzel éppen ellentétesek, miután a magyarok lakta déli és keleti régiókban sokan járultak az urnákhoz.

A Szövetség nemcsak felülmúlta az elődpártok öt évvel korábbi teljesítményét, de az 54 megyei képviselői hely már a fénykorában lévő MKP eredményeit idézi.

Az előzetes aggodalmakkal szemben beigazolódott, hogy a Szövetség működik. Hozzásegített a jó szerepléshez az, hogy a vegyes lakosságú régiókban nem voltak magyar–magyar versenyek. A lévai járásban 2017-ben egy képviselőt sikerült bejuttatni, most ötöt. Kassa megyében hét helyett tizenkettőt, ami óriási előrelépés.

Pomichal Krisztián, a ma7.sk közéleti rovatvezetője szerint

a Szövetség meglepetésszerű, kimagasló eredményt ért el, ami erős alapot, reményt ad a jövőre nézve, de a munka csak most fog igazán elkezdődni.

A párt átesett a tűzkeresztségen, látszik, hogy működik, létjogosultsága van a közös magyar politizálásnak. Erre építve kell most igazán nekiállni dolgozni, mert lehet, hogy 2023-ban előrehozott választások lesznek, és ennek kemény munkával, felkészülten kell nekifutni, építve a mostani remek eredményre.

A platformok közötti ellentétek ezúttal „nem szivárogtak le” annyira a választási eredményekbe, mint ahogy attól a felmérések alapján félni lehetett. Ösztönző erőt adhat, hogy lám, az együttműködésnek van létjogosultsága, értelme és a siker formájában következménye is, de fölösleges azt várni, hogy varázsütésre megoldja az ellentéteket a platformok, illetve egyes személyiségek között. Elindulhat valami, jó irányba indulhat el, de ehhez nyilvánvalóan

az összes félnek „egyet hátra kell lépnie, a közös siker fölött kezet rázni”, és azt mondani, hogy megérte együtt dolgozni.

Kolek Zsolt emlékeztet, hogy a megyei és a helyi önkormányzati választások nem ideológiákról szólnak, itt az emberek nem arról döntenek, hogy konzervatívok vagy liberálisok, hanem hogy ki fogja az utakat felújítani, ki fogja a városokat működtetni. Ebből a praktikus megközelítésből a magyar egység jól működött.

A következő nagy kérdés, hogyan lehet ezt az eredményt a parlamenti választásokra „applikálni”. Ez leginkább a személyeken fog múlni, azon, hogy

megtalálják-e a szükséges kompromisszumokat, képesek-e világos és átlátható politikát folytatni, ami egyértelmű üzenet lehet a magyar választóknak,

hogy a Szövetségre kell voksolniuk. „A siker megerősít, önbizalmat ad, és lehetőséget arra, hogy higgyünk a közös sikerben. Ez veszett el ugyanis az elmúlt évtizedekben a magyar közegben, folyamatosan a kudarcokat elemeztük.”

Berényi József, Nagyszombat megyei elnök kiemelte, hogy a felmérések rendre alulmérik a Szövetség és politikusainak támogatását. Kolek szerint a Szövetség láthatóan domináns erővé vált a magyarlakta régiókban, miközben a közvélemény-kutatásokban gyakran a közelében mért Magyar Fórum összesen hat polgármesteri posztot és nulla megyei képviselőt szerzett.

Borítókép: A Szövetség vezetői sajtóértekezleten értékelik a választásokat