A koronajárvány tavaly bezáratta a világ kulturális intézményeit. Köztük a legnépszerűbb, a Mona Lisának is otthont adó művészeti múzeum sem kerülhette el a csapást: tavaly a megszokott 9,6 millió látogató helyett 2,7-en jutottak el a kiállítótereibe. Ellenben 21 millió művészetkedvelő keresett ihletet, vigaszt, szellemi táplálékot a honlapján, amelynek kezdőfelirata ma így szól: Évadez-vous au Louvre, azaz Menekülj a Louvre-ba.

A múzeum a megnövekedett igényt tapasztalva nem volt rest: amúgy sem csekély, harmincezer műtárgyat tartalmazó online katalógusát négyszásznyolcvanezresre bővítette. A világ legnagyszerűbb remekműveit nemcsak kiváló minőségű fotókon csodálhatjuk, hanem azok legfontosabb művészettörténeti adataival (datálás, szerzőség, kiállítástörténet, irodalom) is megismerkedhetünk. Az ókori Közel-Kelet, Egyiptom, az iszlám, a középkor és az újkor művészetének párját ritkító művészeti kincsesbányájában olyan kevéssé ismert műveket is fellelhetünk, mint a magyar Anjou-legendárium Szent Ferenc életének négy jelenetét ábrázoló kódexlapja, Jérôme Francken Betegeket gyógyító magyar Szent Erzsébetje, Marie-Victoire Jaquotot Mária Terézia-portréja, a vágyak beteljesülését, V. Károly („A polgárok szabadítója”) török felett aratott győzelmét ábrázoló flandriai faliszőnyeget.

Külön érdekessége az adatbázisnak, hogy tartalmazza azokat a műtárgyakat, amelyeket a náci német megszállás alatt tulajdonítottak el, de még nem sikerült törvényes tulajdonosaiknak visszaadni. Az adatbázis folyamatosan frissül, többféleképpen kereshető és szűrhető.

Borító: Rubens előtt a Louvre-ban