Fotó: Lukács Gabi
 

Megszokott életünkben folyamatosan körbevesz bennünket formák, színek és minták varázslatos kompozíciója, ám az állandó rohanás és a megszokás vakká tesz minket. Tóth Anna Eszter festőművész Patterns in Piles / Minták halmokban című kiállítása azonban felnyitja a szemünket. A Képzőművészeti Egyetemen 2014-ben festőként végzett, jelenleg doktori tanulmányokat folytató művész korábban a városi környezetből választott motívumokat írta át, ám a külföldi galériákban tett „felszabadító” látogatások és a szüleinél mosásra kiválogatott ruhahalmok újfajta nézőpont felé terelték a művészetét. A szétválogatott ruhakupacok látványa új ötletet adott számára, hiszen azok hétköznapi környezetükből kiemelve és egy galériatérbe kitéve tökéletes szobrok, háromdimenziós kollázsok lehetnek. A múzsák ihletadó csókját tettek követték, és megszülettek Tóth Anna Eszter első ruhaszobrai.

Fotó: Lukács Gabi
 

A kiállítás műtárgyai a figurativitás és az absztrakció határmezsgyéjén egyensúlyoznak időben – 2017-től napjainkig – és térben is, s ezáltal színes skálán mozognak, széles ívet járnak be. A tárlat a ruhaszobroktól indul, majd újra visszatér a síkba, s a térkollázsként értelmezett ruhadarabok végül kollázsokban oldódnak fel. A vegyes technikával készült kollázsok az alkotói szabadságon kívül azt a felszabadulást is sugallják, mely szerint a színek és formák keveredését tekintve nincsenek határok. A háromdimenziós ruhaszobrokat elnézve különböző definíciók ötlöttek fel bennem. Egy nő életében különösen fontos szerepet töltenek be a ruhadarabok. Kifejezzük velük a személyiségünket, a világnézetünket, az aktuális hangulatunkat és a társadalmi státusunkat is.

Fotó: Lukács Gabi
 

Ruháink szavak nélkül beszélnek helyettünk. Magukba szívják az illatunkat és az energiáinkat. Mivel Tóth Anna Eszter általában a saját ruháit mintázza újra, majd önti kemény, áttetsző máz alá, jelenléte még erősebben érzékelhető. A ruhahalom azonban az előttünk tornyosuló feladatokat és a nőkre nehezedő súlyokat, a társadalmi konvenciókat is jelentheti. De mielőtt vad találgatásokba és filozofálgatásokba bocsátkoztam volna, azt vettem észre, hogy lassan kikapcsolok, elhalkul a főváros zsongása, és elmélyülök a minták gazdag kavargásában. Egy adott téma sokféle aspektusával találkoztam, ezért érdemes időt szánni a tárlatra, figyelmesen követni a motívumokat és bátran elveszni bennük. A mintázás végül odáig fajul, hogy a jelentésétől kiüresedve elárasztja a teret, ezáltal olyan élményt nyújt, mintha egy másik dimenzióba csöppentünk volna, akár Alice, Lewis Carroll regényében.

Fotó: Lukács Gabi
 

Az alkotásokban a kisajátítás (appropriation) módszerével is találkozhatunk, a művész példaképei és kortársai, többek között Yayoi Kusama, Hantaï Simon és Sol LeWitt képtöredékeit használja fel saját kompozícióiban. Tóth Anna Eszter merészen nyúl a színekhez, párosításuk néhol meghökkentő, ám cseppet sem zavaró. Ebből is látszik, hogy nem hirtelen hevület, hanem gondos tervezőmunka eredményeképpen jöttek létre és különbözőségük dacára egészet alkotnak. A teljes tárlatot a technikai tobzódás, a fiatalos lendület és dinamizmus jellemzi. A minták és formák magukba szippantanak, hívogatnak és tapintásra biztatnak; ha nem műalkotások lennének, megérintettem volna őket. Ehelyett magammal vittem a tárlat nyújtotta élményt, és ígéretet tettem: ezentúl nyitott szemmel nézem a körülöttem lévő világot.

Fotó: Lukács Gabi
 

Tóth Anna Eszter kiállítása 2022. október 26-ig látható a Resident Art Galériában, nyitvatartási időben, szerdától péntekig 13 és 18 óra között, szombaton 10-től 13 óráig.