Petőfi utcák népe - Mohai Balázs: Tiszaug
 
 
A Pictorial Collective dokumentarista fotós kollektíva kilenc másfél év alatt több ezer kilométert megtéve járta be Magyarországot, Kárpátalját, a Vajdaságot és Erdélyt, hogy megörökítsék a Petőfi utcák életét. A tárlaton látható mintegy kétszáz fényképből és két videómunkából kirajzolódó Petőfi utca a mai magyar társadalomról ad szubjektív látleletet.
 
Petőfi utcák népe - Urbán Ádám: Füle
 

Petőfi Sándor kultusza már a XIX. században nagyra nőtt. A gyorsan nemzeti vátesszé emelt költő iránt senki sem maradhatott közömbös, így az minden rezsim rengeteg művelődési házat, könyvtárat, laktanyát és utcát nevezett el róla. A több hullámban futó közterület-átnevezési kampányok természetesen elkerülték Petőfit, így lehetséges, hogy az ő nevét viseli a legtöbb utca Magyarországon. Ha egymás mellé tennénk mind a kétezernyolcszázat, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk.

Petőfi utcák népe - Urbán Ádám: Nagyatád
 

A Pictorial Collective tagjai – Bácsi Róbert László, Bődey János, Hirling Bálint, Mohai Balázs, Móricz-Sabján Simon†, Pályi Zsófia, Stiller Ákos, Urbán Ádám és Végh László – az elmúlt másfél évben Magyarországon és a határon túl a Petőfi utcák kettőszázhatvanhatezer lakóját fotózták, falvak és városok mellékutcáiban kutakodva.

Petőfi utcák népe - Móricz-Sabján Simon: Kiskunfélegyháza
 

„Az elmúlt két évszázadban rengeteget mozdult előre a világ és benne Magyarország is. Többet fejlődtünk a reformkor óta, mint az államalapítás óta addig eltelt nyolcszáz évben összesen. Persze volt honnan, Petőfi korában a társadalom nagy része még írástudatlan zsellérekből állt. A Pictorial Collective mai fényképeit elnézve azért mégis erősen kétséges, hogy »a bőség kosarából / Mindenki egyaránt vehet«-e már, és Petőfi valószínűleg nem gondolná ma sem, hogy »megálljunk, / Mert itt van már a Kánaán«.

Petőfi utcák népe - Hirling Bálint: Kocsér
 

A képeken nem a mélyszegénység és a nyomor a szembeötlő, mert nem is ezzel találkoztak leggyakrabban a fotósok országjárásuk során, hanem a szürkeséget szépítgető népi barkácsesztétikával, ami gyakran a létbizonytalanságot hivatott elfedni. Pedig környezetünk folyamatosan visszahat ránk. De vajon a név tényleg kötelez és működik a genius loci, a hely szelleme? Fontos, hogy kiről nevezzük el az utcáinkat? Hatással van Petőfi szellemisége egy Petőfiről elnevezett általános iskola tanulóira?

Petőfi utcák népe - Bődey János: Nárai
  

Petőfi verseiben közérthetően fogalmazott, ahogy a dokumentarista fotográfiák elsődleges jelentése is könnyen dekódolható. De a versekből és a fényképekből is, pláne a teljes fotóanyagból sokkal több kiolvasható: az egész több, mint a részek összessége. Ha újabb kétszáz év múlva visszanéznek utódaink, mit látnak majd? Végképp elnéptelenedett falvakat, vagy inkább további rohamos fejlődést? Idővel minden fénykép érdekessé nemesül. Próbáljunk meg ezekre a jelenünket ábrázoló fotókra is inkább egy képzeletbeli jövő perspektívájából rátekinteni, tanulságos tapasztalás lehet” – emeli ki Virágvölgyi István, a kiállítás kurátora.

Petőfi utcák népe - Bácsi Róbert László: Hortobágy
  

A Pictorial Collective: Petőfi utcák népe – Szubjektív fotós látlelet a magyar társadalomról című kiállítás 2023. június 22-től október 1-ig tekinthető meg a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban (1065 Budapest, Nagymező utca 8.) kedd–péntek: 13–18 óra, szombat–vasárnap: 10–18 óra; hétfőn és ünnepnapokon zárva.

 

További információ: https://capacenter.hu/kiallitasok/pictorial-collective-petofi-utcak-nepe-szubjektiv-fotos-latlelet-a-magyar-tarsadalomrol/