A Neumann János Egyetem és a Kecskemétfilm Kft. közös együttműködésében kerül megvalósításra a Magyar Animáció Háza és az Animációs Tudásközpont. Így régi hiányosság kerülhet pótlásra.

Az Animációs Tudásközpont működését egy háromfős vezetőség koordinálja: Bánkuty Tamás, a Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja, Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora, valamint Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezetője.

Mikulás Ferenc elmondta, hogy az animáció kezdetben cirkuszi mutatványként indult világhódító útjára. Ezek az egyszerű optikai játékok vezettek el végül a mozgókép és a rajzfilm megszületéséig. Beszámolt arról, hogy a Neumann János Egyetem intézményrendszerében jön létre az Animációs Tudásközpont, amelynek fő feladata, hogy a hazai animáció eddigi eredményeit és tárgyi emlékeit összegyűjtse, és ezzel megteremtse a Magyar Animáció Háza közgyűjteményi alapjait, emellett részt vegyen az animációs szakemberek képzésében.

Kecskeméten be kívánják mutatni mindazon eszközöket – trükkasztalokat stb. –, amelyek a 20. századi animációsfilm-készítés nélkülözhetetlen darabjai voltak. Kiemelte, hogy Varga Zoltán filmkritikus esztéta írta meg nemrégiben a magyar animáció százéves történetét, a külföldi magyarok sikereit pedig Orosz Márton gyűjtötte össze. Kutatásukra épül majd a magyar animáció történetét bemutató kiállítás is.

Beszámolt arról, hogy a Magyar Animáció Háza nemcsak a múlt feldolgozását, a gyűjtemény kezelését, hanem annak sokoldalú hasznosítását, népszerűsítését is célul tűzte ki. Mikulás Ferenc kiemelte, hogy fontos szerepet szán az animációs szakemberek oktatásának is. Rámutatott arra is, hogy a jelenlegi felsőoktatási intézmények rendező és a tervező szakjai mellett szükséges az animátorképzés beindítása. Hangsúlyozta, hogy képzett animátorok nélkül nem lehet jó animációs filmeket készíteni.

Mikulás Ferenc elmondta, hogy a Magyar Animáció Házában jelentős szerepet fog kapni a múlt bemutatása mellett a szakma jövője is. Így a virtuális valóság, a mesterséges intelligencia és az animáció kapcsolata is középpontba kerül. Takács Barnabás készített tanulmányt a Magyar Animáció Háza korszerű élményközponttá alakításához. A tervek szerint az intézményben olyan interaktív vizuális élményközpont valósulhat meg, ahol egyedülálló módon találkozhatnak a látogatók a rajzfilmekkel és a vizuális kultúrával.

Beszámolt arról is, hogy jelenleg a szakmai előkészítés szakaszai folynak, majd a tervek szerint hamarosan megkezdődhet az intézmény fizikai létrehozása is.