Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a kultúra és művészetek elhivatott támogatójaként tavaly július óta kiállítássorozatokat szervez, hogy ezzel is segítse a tehetséges művészek széles körben való megismertetését. A MANK Nonprofit Kft.-vel közös, Staféta elnevezésű programsorozatuk a művészeti tehetség átörökítésének megértésére tesz kísérletet művészdinasztiák és művészcsoportok bemutatásával. A sorozat harmadik, Urbán Ádám műveit bemutató kiállítását A cirkusz láthatatlan lelke címmel február 8-án 11 órakor a Támogatáskezelő székházában (1085 Budapest, Gyulai Pál utca 13.) nyitották meg.

 Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg a kiállítást. Fotó: Csákvári Zsigmond/MANK

A Balogh Rudolf-díjas fotográfus munkájának immár tíz éve jelentős témája a cirkuszi világ. A kiállított sorozat egészen új irányból enged betekintést ebbe az egyszerre különös és elbűvölő univerzumba. A befogadónak ezúttal lehetősége nyílik bepillantani a porond és a függönyök mögé, ahol nem csupán maga a csoda, hanem az ahhoz vezető, emberi megpróbáltatásoktól és az egyén határainak feszegetésétől rögös út is megmutatkozik. Ahogy Szerényi Tamás újság- és prózaíró, a sorozatról készült fotóalbumban szereplő szövegek szerzője fogalmaz: „Urbán Ádám képei kitágítják a perspektívát és felszabadítanak minket a narratíva kötöttségei alól, hiszen a cirkusz egyre inkább narratív műfaj, a többkötetes sikerregények, a nézettségi rekordokat döntő, folytatásos mozifilmek és sorozatok korában a cirkusz is belesimult a vonatkozó trendbe, és egyre inkább a történetmesélésen keresztül igyekszik újradefiniálni önmagát. Ezt a narratív héjat lehántva mutatja be egészen új megvilágításban, illetve fejezetenként más és más fénytörésben a cirkusz intézményét és a cirkuszi létezés különféle stációit a fotográfus-szerző. (…) Külön érdekessége a sorozatnak, hogy a fotográfus nem »csupán« dokumentál, hanem kalauzol is bennünket, hiszen a képeken érződik a bennfentesség kiváltsága és a jó értelemben vett részrehajlás, amellyel a fotográfus a témájához viszonyul. Empátia és rajongás sugárzik minden egyes felvételből, így azok szubjektív naplóként, egy láthatatlan társulati tag vizuális tanulságtételeként is értelmezhetőek.”

Urbán Ádám fotóművész a kiállításmegnyitón. Fotó: Csákvári Zsigmond/MANK

A nyolcadikai megnyitón a kiállítás fővédnöke, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár üdvözölte a Támogatáskezelő kezdeményezését, amellyel a kulturális támogatások kezelésén túl megfoghatóan is behozták a kultúrát egy állami intézmény, egy irodaház falai közé, egy fantasztikus és sikeres új galériát adva a fővárosnak.

Kőrösi Orsolya, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ ügyvezető igazgatója beszédében kiemelte: a magyar fotótörténet nélkül egyszerűen nem írható meg az egyetemes fotótörténet 20. századi fejezete! „Nem egy-egy magyar alkotó volt ebben az időszakban kiugróan tehetséges, hanem egyszerűen a magyar alkotók voltak, akik meghatározták a képi látásmód alakulását.”

Urbán Ádám fotográfus – tette hozzá – egyszerre empátiával teli részese és ugyanakkor objektív megfigyelője a cirkusz világának, amihez olyan közel ment, mint még eddig senki! Közel ment és a képei jók lettek!

Kőrösi Orsolya: a magyar fotótörténet nélkül egyszerűen nem írható meg az egyetemes fotótörténet 20. századi fejezete! Fotó: Csákvári Zsigmond/MANK
 

Monszpart Zsolt a rendezvény házigazdája köszöntőjében elmondta: az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő nevéhez illően és kormányzati hátterének megfelelően az emberi erőforrások lehető leghatékonyabb alkalmazását célzó intézmény. Azért alapították, hogy Magyarországon legyen egy kiemelkedően színvonalas szervezet, amelyik támogatásokat mozgat meg azért, hogy minden érintett szereplő a lehető legjobbat hozhassa ki magából. A Támogatáskezelő az elmúlt 4 évben összesen 335 milliárd forint támogatás kezelésével segítette elsősorban a kulturális terület szereplőit.

Monszpart Zsolt, a Támogatáskezelő főigazgatója, a kiállítássorozat ötletgazdája. Fotó: Támogatáskezelő
 

A Staféta című kiállítássorozat 2021-ben és 2022-ben csaknem tíz városban mutatkozik be. A sorozat első állomásán, Budapesten a Farkas-Rákossy művészdinasztia munkáit ismerhettük meg, A türelem születése című tárlaton pedig a debreceni közönség fedezhette fel neves művészek munkáinak mély jelentésrétegeit.

Monszpart Zsolt a kiállításmegnyitón elmondta: terveik szerint a következő időszakban több vidéki városban, így például Balatonfüreden és Kaposváron is biztosítanak majd a művészek számára újabb kiállítások megszervezésével bemutatkozási, népszerűsítési lehetőséget a MANK-kal közösen.

A kiállításmegnyitón közreműködtek a Monarchia Zeneművész Egyesület zenészei.

A cirkusz láthatatlan lelke című kiállítás 2022. március 31-ig látogatható a Támogatáskezelő székházában, munkanapokon 10 és 16 óra között.

Borítókép: Csákvári Zsigmond/MANK