Belsőszusz tó avató

Belsőszusz tó avató névadó és emléktábla avató ünnepség 
Fotó: Koronczi Endre
 

Több mint tíz éve dolgozik a művész a Ploubuter Park elnevezésű, folyton bővülő művészeti koncepción. A projekt elképzelt terét egy mindannyiunk életére jellemző jelenség hívta életre. A városi túlfogyasztó, túl sok műanyagot használó és túl sok szemetet termelő életmódunk következtében az elhullajtott könnyű fóliákból és zacskókból egy új faj születésének lehetünk a szemtanúi. Ezek az egyedek úgy születnek, hogy a hulladékokat a szél megtölti lélekkel és életre kelti a Ploubuter Park imaginált, áltudományos környezetében, ahol ennek az újonnan születő fajnak a megfigyelése zajlik. Fotók, videók, rajzok készülnek a megfigyelésükről, ahogy ezek a zacskók szálldosnak, táncolnak és szabad koreográfiákat járnak a térben.

Ploubuter Park -- AdultusSpiritus
Ploubuter Park Adultus Spiritus Open Air installation
Fotó: Koronczi Endre
 

A tó eddig névtelenül, gazdátlanul húzódott meg a Cserehát dombjainak egyik rejtett zugában, majd Koronczi Endre szabadtéri installációinak egyik kiemelt helyszínévé vált. A különleges mikroklíma tökéletes környezetet biztosít a lebegő installációk létrehozásához. Itt születnek meg az elképzelt faj, az „AdultusSpiritus” szemet gyönyörködtető egyedei. A hajnali köd és a tehenek barátságos társasága különleges atmoszférát teremt a kicsiny állóvíznek, amelyet október 28-án szűk körben, ünnepélyes keretek között neveztek el Belsőszusz-tónak. A földrajzi névadás a helyszín jelentéktelenségből való kiemelésének, illetve a tiszteletadásnak gesztusa, amelyet a névadó performansz után a helyszínen elhelyezett emléktábla őriz.

Belsőszusz tó avató
Belsőszusz tó avató névadó és emléktábla avató ünnepség 
Fotó: Koronczi Endre
 

„A tó találkozási hely. Egyszer, ha sokan körbeüljük a Belsőszusz-tavat, a sok én és a sok ő, és belső szuszaink kilégzésünk által külsővé válnak, hogy más belső szuszává formálódhassanak. Az így áramló, az ének és az ők közös belső szusza biztosan finom légmozgást eredményez. Ez nem lesz jobban érzékelhető, mint egy pillangó szárnycsapásai által keletkezettek. De annyira mégis lesz erős, hogy a tó felületének finom fodrozódását eredményezze, és ahogy ezen a fény megcsillan, mindannyian máshonnan látjuk majd a szellővé váló finom szuszok áramlásának hatását. Fényjátékként érzékeljük tehát. A körben ülve mindannyian máshonnan látjuk, de ugyanazt.  Remek helyzet ez az összhang kialakulására, összfény átélésére. Összhang a Belsőszusz-tavat körbeülő emberek között és harmónia a természettel” – mondta el avatóbeszédében Pettendi Szabó Péter fotóművész.

Ploubuter Park -- AdultusSpiritus
Ploubuter Park Adultus Spiritus Open Air installation
Fotó: Koronczi Endre
 

 

Koronczi Endre a Belsőszusz-tó környezetében született munkáit is bemutatja a 2024.  február 22-én nyíló Kérem sóhajtson, Széchényi úr! című önálló kiállításán a Godot Kortárs Művészeti Intézetben.