Soós Tamás- Dóra Ádám kiállítás, enteriőr. A fotókat Einspach Brúnó készítette
 

 

Fiatal tehetségeknek és „nagy öregeknek” egyaránt biztosít bemutatkozási lehetőséget az Einspach Gábor műkereskedő, igazságügyi szakértő vezette Hold utcai galéria. A Czapolai Barbara jogásszal együtt létrehozott kiállítótér háború utáni és kortárs művészekkel dolgozik. A harmincas éveiben járó Dóra Ádám elég ígéretes pálya előtt áll ahhoz, hogy Einspach Gábor felkarolja őt. Az idősebb generációt képviselő Soós Tamással régóta tart az együttműködés és a barátság.

Dóra Ádám
 

Talpalatnyi hely is alig akadt a novemberi megnyitón. Az alkotókon kívül sokakat érdekelt Alföldi Róbert személye, aki Dóra Ádám Working With My Body című tárlatát nyitotta meg. A Jászai Mari-díjas színész-rendező maga is műgyűjtő, kortárs galériák és közgyűjtemények tartják számon sok száz darabot számláló fotógyűjteményét. Nem véletlen a felkérés, megismerhettük „a színész” gondolatait a tárlatról, a művészetről.

Soós Tamás
 

Soós Tamás De l’esprit – Korai munkák címmel bemutatott műveiről Einspach Gábor osztotta meg a látogatókkal Rieder Gábor művészettörténész-kurátor értékes gondolatait: „A kiállítás a létértelmező, a metafizikus magyar festészet egyik legnagyobb mesterének, Soós Tamásnak gazdag életművéből válogat. Soha nem látott korai főműveken keresztül mutatva be nagy motívumainak születését és formálódását. Út a Zentől a melankóliáig, a kvantumfizikától a szellemig…”

Soós Tamás
 

A Magyar Iparművészeti Főiskola gobelin szakán tanult Soós Tamás a hetvenes évektől állít ki. Pályája elején rajzaival, fotós munkáival szerepelt, majd monumentális méretű mitológiai és elvont metafizikus tájképek kerültek ki a keze alól. A festészet mellett fotókat, installációkat, litográfiákat, konceptuális munkákat és videókat is készít, aktív résztvevője a hazai művészeti világnak. Ezúttal sok, eddig nem látott festménynek és szobornak jut főszerep. Korai munkái közül láthatjuk a Zen-jegyzetek plasztikus kartonképeit.

Soós Tamás
 

Az alkotó Szubsztancia sorozatának kartonpapírra készült nagyméretű művei vibráló szőttesként különös hangulattal töltik meg a kiállítóteret (Subsztancia I, 1982–1983, Subsztancia II, 1983). Készítésük idején Soós már az Iparművészeti Főiskola hallgatója volt. 260 × 200 centiméteres kartonlapjait a csepeli papírgyárból szerezte be, hogy azután csak fessen és fessen rájuk: vonalakat, foltokat, elszabadítva a térben. A végeredmény hihetetlen. Színek és formák vad táncot lejtenek, egyetlen négyzetcentiméter sem marad üresen. A káosz az úr, az ide-oda futó, nyüzsgő elemeket lehetetlen megfékezni. De Soós Tamásnak nem is célja megállítani őket. Hagyja, hogy mindent belepjenek az élő szövetekre, mikroorganizmusokra emlékeztető fehérben, vörösben, rózsaszínben, világoskékben pompázó kicsiny egységek.

Szubsztancia II. 1983
 

A Szubsztancia I és II tekergő alakzataihoz képest visszafogottabb képek is feltűnnek: a kilencvenes évek Melankólia sorozatának válogatott darabjai. Az olajjal vászonra festett kompozíciókon fekete, totemszerű formák meredeznek egymás mellett, kiemelkedve a vöröslő, kéklő háttérből, a képeken felirat: Melankólia. A sorozat szoros rokonságot mutat Soós nagyméretű totemoszlopaival.

Melancholia, 1989
 

Hiszen a festészet mellett a szobrászat is erősen jelen van Soós munkásságában. Most látható, hetvenes évekbeli papírmasé plasztikáinak göcsörtös, törékeny felületét akrilfestékkel színezte. Expresszív, tekergő vonalaik előrevetítik későbbi motívumait. A kilencvenes években a művész már emberléptéknél nagyobb papírmasé szobrokat készített, szabálytan testű, úgynevezett efemer totemoszlopokat.

Sárga szobor, 1978
 

Soós Tamás munkássága nehezen osztható fel művészettörténeti korszakokra. Olykor párhuzamosan dolgozik különböző stílusban, vagy visszatér egy korábbihoz. Mint például a realizmushoz az 1997-től készült Realikus Melankólia képeinél, melyeken az izolált női alakok a lét egzisztenciális magányát jelenítik meg.

Soós Tamás Realikus melankólia 1997-től, Sárga ruhás, szöveggel, 2000
  

A kiállítás különböző művei mind arra a kérdésre keresik a választ, milyen titkokat rejt a rezonanciában testet öltött létezés.

 

Soós Tamás De l’esprit – Korai munkák és Dóra Ádám Working with my body című kiállítása 2023. december 15-ig látható az Einspach Fine Art & Photographyban (1054 Budapest, Hold utca 12.).