Harsogó zöld pázsiton sorakoznak fel a fiatal játékosok (Balázs Jeromos, Komáromi Előd, Mészáros Levente, Radványi Atanáz, Rockenbauer Barnabás és Zillich Mihály) jellegzetes barna, kapucnis habitusukban, derekukon a kordának hívott fehér kötél. Kezdődik az egykapus mérkőzés. A labdazsonglőrök láttán tombol a láthatatlan közönség. Elhangzik a jeles bemondó (Gundel Takács Gábor) szájából

a csapat titka: Összeszokottság, testvériesség, közösség.

Szent Ferenc fiai ma is labdába rúgnak. S a csíny, a humor végig ott a pályán. A kapura törő szerzetes csatárt úgy próbálják gátolni, hogy hátulról elkapják a kordáját. (Sokat próbált szerzetesek már lerobbant kocsi vontatására is használták a mindig kéznél levő ruhakiegészítőt.) 

Mindössze egyperces a videó, amelyről beszélek, de már százötvenezernél is többen látták. Az ötletgazda és kivitelező, vagyis a rendező Zillich Mihály ferences laikus testvér a rend esztergomi gimnáziumának kémiatanára, aki tizennégy éves korában maga is egy film hatására kezdett el érdeklődni a ferencesség iránt és lett tagja a rendnek.

Az ötletgazda és a rendező: Zillich Mihály (Fotó: Tódor Benedek/Franka)

 

Azóta már több nagyszerű kisfilmmel sikerült felkelteni az érdeklődést rendje iránt. Első a Maradj otthon címet viselte, s a Covid-járvány alatt készült. Majd a pasaréti templomtorony tetejéig mászó ferences Mikulás bűvölt el kicsiket és nagyokat. És nincs megállás – mondja Mihály testvér. Az olimpia kezdetére újabb videóval készülnek, melynek az atlétika és a nyolcszáz éve a pályán ötvözete lesz, ugyanis az idei esztendő és a következő évek fontos rendtörténeti jubileumok. 1224/2024 a stigmatizáció (Ferenc megkapja Krisztus sebeit), 1225/2025 a Naphimnusz születése, 1226/2026 tranzitus, vagyis Ferenc halálának éve.

 

Ha csatlakozna Assisi Szent Ferenc győztes csapatához, látogasson el a jubileumi weboldalra (ferenc800.hu). A programok és események listáját folyamatosan bővítik.

 

A nyitókép illusztráció