Bangha Béla Dél keresztje alatt című könyve jutott eszembe, amikor kezembe került Loup Besmond de Senneville érdekes cikke a La Croix nemzetközi kiadásából. Most, a pápalátogatásra készülve próbáljuk megérteni, ki is ez a pápa.

Nemcsak élményei vannak Latin-Amerikáról, onnan való, onnan jött, ott született.

Nem arról van szó, hogy filozófus, lelkipásztor vagy teológus, ilyen vagy olyan beállítottságú, olasz, lengyel, német, francia, szerzetes…

Nem európai vagy afrikai, hanem latin-amerikai. Ilyen még nem volt. Új fejezet az egyház vezetésében. Az eddigi kétszázhatvanhat pápa között voltak rómaiak, zsidók, olaszok, franciák, németek, lengyel is, de valamennyien az európai egyházhoz tartoztak.

Ferenc pápa a „globális Délről” érkezett, a déli féltekéről. Bemutatkozásakor azt mondta magáról: „A világ másik végéről jöttem.” Azonban nem említette, hogy nem európai, talán nem akart senkit megijeszteni… Mert mi még mindig ott tartunk, hogy Európa a világ keresztény műveltségének bölcsője. Szent Pál óta a kereszténység bölcsője. Nem vettük még észre, hogy Európa a világ „vásott gyereke”.

Számunkra a gyarmatosítás térítés, noha valójában kifosztás volt.

A misszionáriusok közül sokan megszokták a hatalom kiszolgálását. Milyen hatalomét?

A lefebvreista csoport európai. Ezért volt sokáig olyan fontos ez az ügy? Ezért kezdődött meg a Római Kúria igazi reformja Ferenc pápa idején?

Paradigmaváltásról van szó.

Ferenc pápával az Egyház vezetésének átalakítására jött el az idő.

A jezsuita generális, Abascal Arturo Sosa Venezuelából származik. A dominikánusok vezetője, Gerard Francisco Timoner a Fülöp-szigetekről. Dél keresztje jegyében szól hozzánk Ferenc, paradigmaváltás idején.

 

Nyitókép: Ferenc pápa a Katolikus Tanárok Világuniójának egyik képviselőjével (Vatican News)