Van egy közép-amerikai ország, Nicaragua, amelynek történéseit a helyzet legalaposabb ismerői sem igazán értik. Ahogy általában Latin-Amerikában, ott is évszázadok óta meghatározó szerepet játszik a katolikus egyház a társadalom életében, mégis valami egészen más pályán futnak ott az események, mint bármerre a kontinensen, talán az egyetlen Kuba kivételével.

Itt nem egy jobboldali diktatúra üldözi a neki nem tetsző papokat, szerzeteseket, mint néhány évtizeddel ezelőtt Argentínában vagy Salvadorban, hanem a baloldal, hasonlóan ahhoz, ami a szovjet blokk országaiban vagy Kínában történt a múlt század negyvenes-ötvenes éveiben.

Egészen friss hír, hogy

betiltották az országban a jezsuiták működését, és minden vagyonukat elkobozták. Néhány héttel ezelőtt a nunciust, vagyis a pápa követét kiutasították

az országból, mégpedig úgy, hogy két órát (!) adtak neki a távozásra. Idén áprilisban a nunciatúra ügyvivőjét is távozásra kényszerítették, ezzel lehetetlenné téve a vatikáni diplomácia működését az országban. Püspököket, papokat börtönöznek be államellenes összeesküvés vádjával, és kisajátították, gyakorlatilag államosították a managuai (Managua az ország fővárosa) katolikus egyetemet.

A szomszédos Honduras apostoli nunciusa magyar érsek, Pintér Gábor. Őt kérdeztük, mi és miért történik Nicaraguában. A helyzetet tragikusnak tartja, nemcsak az egyház, hanem az egész ország számára. Már a múlt század nyolcvanas éveiben is magát sandinistának nevező marxista kormánya volt Nicaraguának. Például a jelenlegi vezető, Daniel Ortega rendelte el

II. János Pál pápa látogatásakor, hogy a szentmisén vágják el az elektromos vezetékeket, hogy ne lehessen hallani a pápa szavait…

A kilencvenes években ez a szélsőbaloldali rendszer megszűnt, demokratikus berendezkedésűvé vált az ország.

Pintér Gábor (Vatican News)

 

Néhány éve azonban újra megerősödött a sandinista párt, és a legutóbbi választások óta diktatórikus eszközökkel vezetik az országot. Az összes ellenzéki pártot megszüntették, a vezetőiket börtönbe zárták.

A pártok kiiktatása után a katolikus egyház maradt az egyetlen kormánytól független társadalmi tényező, amely átfogja az egész népet.

Tudni kell – hangsúlyozta Pintér Gábor –, hogy itt igen erős katolikus nemzetről van szó. A katolikus egyház tömegekre gyakorolt befolyását jelzi, hogy ellentétben a környező országokkal, Nicaraguában az észak-amerikai neoprotestáns egyházak itt szinte egyáltalán nem találtak társadalmi bázist.

Az egyház alapvetően összetartó intézmény, az emberek kilencvenöt százaléka katolikus, többségében vallását gyakorló ember. Az egész közép-amerikai térségben itt a legerősebb a vallásosság. Paradoxon tehát, hogy ilyen helyzetben a kormánynak mégis feltett szándéka, hogy az egyházat mint intézményt megtörje. 

 

Nyitókép: A hatóságok letartóztatják Rolando Álvarez püspököt (Vatican News)