Úgy tűnik, hogy a nyári „uborkaszezon” az idén a sajtó világában előbb bekövetkezett, mintsem berobbant volna a kánikula. Ilyenkor még a komolyabb „vaticanológus” írástudók és lapok is kombinálni kezdenek. Elemzik, hogy a kerekesszékben is elláthatja-e feladatát egy pápa? Lehet-e a „ferragosto” római hőségében bíborosokat kreálni? Miért készül L’Aquilába a pápa?

Giovanni Papini, az 1881-es születésű, katolikussá megtért olasz író, filozófus, kritikus VI. Celesztin pápa levelei az emberekhez című, a háború után írt könyvében a sosem volt pápa nevében korholta a keresztényeket, mennyire nem keresztények. Azért írt VI. Celesztin nevében, mert tudvalévően Szent V. Celesztin pápa volt a történelem első pápája, aki néhány hónappal megválasztása után lemondott.

Egy tizenkét gyermekes parasztcsalád tizenegyedik gyermeke volt, tizenhét éves korában bencés remete szerzetes lett. Amikor a perugiai konklávé több mint két év után még mindig döntésképtelen volt, 1294 júliusában pápává választották. Nem értett a politikához, pedig

az Egyházi Államnak akkoriban meg kellett küzdenie a világi hatalmakkal is, a francia és nápolyi befolyással szemben. Celesztin decemberben, alig fél év múlva le is mondott.

Utóda kilenc nap múlva VIII. Bonifác lett. Dante azért helyezte a pokolba Celesztint, mert lemondásával pápai hatalomhoz juttatta az általa gyűlölt VIII. Bonifácot.

Bonifác Anagniban, a fumonai vár egyik tornyában tartotta fogva V. Celesztint, aki 1296-ban ott is halt meg. Földi maradványait az őt szentté avató V. Kelemen pápa 1313-ban L’Aquilába vitette.

Az Abruzzókban fekvő, földrengés sújtotta L’Aquila neve máris spekulációra indít. Hiszen augusztus 28-án Ferenc pápa oda készül. XVI. Benedek is ott járt a 2009-ben történt földrengés után. Szent V. Celesztin síremlékénél imádkozott, és ráhelyezte palliumát.

A Santa Maria Collemaggio-bazilika L’Aquilában (Wikipédia)

 

Figyelemre méltó Colleen Dulle nemzetközi hírű katolikus Vatikán-szakértő, multimédia-publicista elemzése az 1909 óta megjelenő America című tekintélyes jezsuita folyóiratban. A címe is sokatmondó: Ferenc pápa lemondani készül? Vannak így értelmezhető jelek – és ezeknek ellentmondó jelek is.

Már a Ferenc pápát megválasztó konklávé idején is voltak, akik azt suttogták, hogy súlyos tüdőműtéten esett át. A megválasztását nem kívánók „elfelejtették” hozzáfűzni ehhez, hogy ez fiatalkorában történt, egy fertőzést követően. Lemondásáról sem először terjesztenek híreket. Tavaly, amikor hirtelen bélműtéten esett át, mindjárt felröppentek ilyenek. Most pedig kerekesszékbe kényszerült, mivel azonban nem engedi műteni magát, így más gyógymódot alkalmaznak orvosai.

Élénk szelleme, humora nem hagyta el, mégis mindig vannak „rémhírek”.

Mert szokatlan időben, augusztus 27-én, a legforróbb római nyárban, s nem Péter Pálkor készül huszonegy bíborost kreálni. És amit eddig egyszer tett meg, az augusztus végi konzisztóriumra meghívta az összes bíborost.

Persze, hiszen a befejezett kuriális reformot kívánja megismertetni velük.

Ami pedig L’Aquila felkeresését illeti, aligha ismerhetjük az ősi „perdonanza Celestiniana”-búcsút, amelyben részesülni kíván. Persze jól tudja, hogy ha testi-szellemi állapota megromlik, akkor eljöhet egyszer a lemondás ideje is. Állítólag ki fogja dolgozni a pápalemondás rendjét is. Az emberi életkor meghosszabbodása a jövőben többször szükségessé teheti a lemondást.

„Alig hinném azonban, hogy most augusztusban lemondana” – írja Colleen Dulle –, nemcsak azért, mert már a jövő évi utazási terve is készül, hanem sokkal inkább azért, mert a mostani szinodális folyamat 2023 őszén fejeződik be, és a „szinodális egyház” reform – Ferenc pápa szívügye – folyamatban van.

Ferenc pápa ismeri emellett a konklávékkal kapcsolatos problémákat, amelyeken részt vett: az európaiak túlreprezentáltak, és kevés bíboros ismerte egymást.

Most azon dolgozik, hogy a következő konklávé pontosabban tükrözze a katolikus egyház valóságát.

Mindamellett talán a legmeggyőzőbb indok arra, hogy a pápa még nem fog lemondani, az az egyszerű tény, hogy XVI. Benedek emeritus pápa még él. „Aligha lesz két emeritus pápa egyszerre a Vatikánban.”

 

Nyitókép: Ferenc pápa híveket üdvözöl a heti általános audienciáján a Szent Péter téren 2019. október 9-én (Fotó: Fabio Frustaci/MTI/EPA-ANSA)