A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe-Institut közös rendezvényére tizenegyedik alkalommal kerül sor, és a tizenegy napon stílusosan tizenegy filmet tűznek műsorukra a mozik. Az idei válogatás súlypontjába az erős, határozott nők világa került. Jogaikért és szabadságukért harcoló, határozott és elszánt lányokról és asszonyokról beszél a mozidarabok jó része. Róluk szól a Csodaszép/Wunderschön, a Nico, a Le Prince, a Monte Verità, a Fűző/Corsage. A filmek közt van Cannes-ban, Berlinben, a Német Filmdíj és az Európai Filmdíj ünnepségén méltatott mű is.

Október hatodikán, a Szemrevaló/Sehenswert fesztivál nyitónapján a Művész moziban a Csodaszép/Wunderschön című tragikomédia az első bemutató. A filmben öt nagyon különböző helyzetű és életkorú berlini nő küzd a nyugati társadalom szépségideáljaival és nemi szerepeivel.

Más kérdést boncolgat a Nico. Főhőse a perzsa származású fiatal lány, akit miután rasszista támadás ért, elhatározza, hogy soha többé nem hagyja magát bántalmazni, és karateedzésre kezd járni egy világbajnokhoz. Sara Fazilat a filmben nyújtott alakításáért elnyerte a Max Ophüls Filmfesztivál legjobb női főszereplőnek járó díját. Az olykor fassbinderi hangulatú Le Prince főszereplője, Monika művészettörténész, akinek a még mindig a férfiak által uralt munkahelyi közegben kell helytállnia. Eközben beleszeret egy kongói férfiba, de kapcsolatukat próbára teszik a körülöttük élők előítéletei.

Svájci, német, osztrák kooprodukcióban készült a Monte Verità – Der Rausch der Freiheit/Monte Verità – A szabadság mámora 

Hanna, a Monte Verità – Der Rausch der Freiheit/Monte Verità – A szabadság mámora  főszereplője erőszakos férje elől menekül. A film önmegvalósításának történetét mondja, miközben valós események és személyek is felbukkannak a históriában, hiszen a „belle epoque” idején a svájci hegyekben az utópisztikus szanatóriumot egy Freud-tanítvány alapította, a regényíró Hermann Hesse és a táncot forradalmasító Isadora Duncan is jártak ott.

A Fűző/Corsage a „Sisi-mítosz” feminista újraértelmezése, mely egészen meghökkentő adalékokkal árnyalja a császárnéról kialakult képet Maria Kreutzer filmjében,

különleges portrét adva a negyvenedik évébe lépő Erzsébet császár- és kirélynéről. A Sisit megformáló Vicky Krieps az idei Cannes-i Filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában, megosztva a legjobb színészi játék díját kapta meg.

Kilenc díjat, köztük a legjobb filmnek járó Arany Lolát nyerte az idei Német Filmdíjon a Kedves Thomas/ Lieber Thomas. A neves német író, rendező, Thomas Brasch életén keresztül a múltfeldolgozás nehézségei körvonalazódnak. A film a német történelem főbb állomásain kalauzolja végig a nézőt 1945-től, az NDK és az NSZK kialakulásán, majd a német egyesülésen át a XXI. század elejéig.

Albrecht Schuch, Jella Haase, Olivia Mill a Kedves Thomas/Lieber Thomas egyik jelenetében

Ugyancsak a háború utáni Németországban játszódik a Grosse Freiheit című osztrák–német koprodukcióban készült börtönfilm, mely egy fiatal férfi kálváriáját mutatja be, akit az NSZK-ban az 1960-as években bűncselekménynek számító homoszexualitása miatt újra meg újra bebörtönöznek. A filmet Cannes-ban a zsűri különdíjával jutalmazták és azóta húsz nemzetközi fesztiváldíjjal, köztük a legjobb operatőr és a legjobb filmzene Európai Filmdíjával is elismerték.
 

Egy kép a Toubab című filmkomédiából

A Toubab című német vígjátékban a szenegáli Babtou alig szabadul ki a börtönből, a rendőrség ismét őrizetbe veszi. Kitoloncolás fenyegeti, és utolsó reménye a nősülés. Mivel a környékbeli lányok közül senkit sem sikerül az esküvőre rávennie, végül gyerekkori barátja, Dennis vállalja, hogy összeházasodjanak.
 
Az az idei Berlini Filmfesztiválon díjjal méltatott Örökmozgó/Unrueh című svájci filmben az óragyárban dolgozó Jozefin az anarchista és pacifista eszmék jegyében küzd egy jobb társadalomért, követelve az idő felszabadítását. Az Alpenland című osztrák dokumentumfilm új oldalairól mutatja meg azt a látványos természeti tájat, melyet Európa nyolc országában – köztük Svájcban, Németországban és Ausztriában – vallanak magukénak az ott lakók.

 

Nyitókép: Dilara Aylin Ziem a Csodaszép/Wunderschön című német filmben Fotók: Szemrevaló/Sehenswert Filmfesztivál