Mindenekelőtt beszéljenek a számok: jelen pillanatban úgy látszik, harmincöt ország kétszáz társulata szerepel majd hetven helyszínen, s ötszázötven előadást tartanak a Színházi Olimpia keretében. A programok egy részéről szóló információk már felkerültek a találkozó folyamatosan bővülő honlapjára. Látható, a programban szerepelnek prózai, zenés és táncelőadások, gyermek- és ifjúsági produkciók.  

Az előadások színhelye nemcsak Budapest lesz, hanem az alapításának kétszázadik évfordulóját ünneplő Miskolci Nemzeti Színház, valamint a kortárs magyar színházi seregszemlét szervező Debrecen. A Győri Nemzeti Színház a Duna menti teátrumokat fogja össze. A magyar bábszínházak és a táncművészek is az egész országra kiterjedő programsorozattal csatlakoznak az olimpiához. Az alternatív előadásokra a Jurányi Házban és a Bethlen Téri Színházban kerül sor. Az amatőröknek és a diákszínjátszóknak is lesznek fesztiváljai, a programban utcaszínházi látványosságok éppúgy szerepelnek, mint szakmai események: könyvbemutatók, workshopok, mesterkurzusok, kiállítások és konferenciák. Az olimpia kínálatának szakrális vonulatát a passióelőadások jelentik.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Ionescu Macbettjét játssza Silviu Purcărete rendezésében.  Fotó: X. Színházi Olimpia/Bíró István

Az olimpia kapcsolódik a Madách-bicentenáriumhoz, mottója a Tragédia zárómondata: Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál! Madách Imre munkásságát nemcsak konferenciák, kiállítások, új könyvek mutatják be, hanem egyedülálló esemény is: a világ számos országának színművészeti iskoláiból – Kanadától Anglián át Görögországig – érkeznek csoportok, amelyek Az ember tragédiája egyes színeit dolgozzák fel, és mutatják be a maguk anyanyelvén közös produkcióban.

S ha Az Úr szava a mottó, úgy az eseménysorozat jelképe a bárka lesz, a szervezők bibliai párhuzamról beszélnek, mondván, a színház képzeletbeli bárkáján menthetjük át önmagunkat és értékeinket békésebb világba.

Ily módon a színházi fesztivál központi eseménye lesz a IX. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) a Nemzeti Színházban.

S hogy Delphoi, Sizuoka, Moszkva, Isztambul, Szöul, Peking, Wrocław, Új-Delhi, Toga után miért Magyarország a jövő évi Színházi Olimpia színhelye? Erről az alapító művész Theodórosz Terzopulosz, aki tavaly rendezett a Nemzeti Színházban is, többek között ezt mondta: „Mert a régi és nagyszerű színházi hagyományokkal büszkélkedő Magyarország a színházi elmélet és gyakorlat világméretű fejleményeinek aktív alakítója. Tehetséges és tapasztalt művészeti, műszaki és ügyviteli szakembereinek köszönhetően a Nemzeti Színház nyitott a nemzetközi avantgárd színházi elképzelésekre és a hagyományok ápolására. Ez teszi alkalmassá, hogy hídként összekössön különböző iskolákat és színpadi formanyelveket.”

Nyitókép: Jelenet Ibsen Nórájának Theodórosz Terzopulosz rendezte előadásából. Fotó: X. Színházi Olimpia