A Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Fonó, a PajtaKult, valamint független fényművészek együttműködésében született meg a különleges rendezvény. Középpontjában a hagyományok mélyről jövő tisztelete mellett a múzeum hajdani korokat idéző épületeinek újszerű fényművészeti bemutatása áll. A hétvége során megszülető, nagyszabású szabadtéri fényalkotások nagyszerű lehetőséget kínálnak arra, hogy a nagyközönség ezúttal Szentendrén találkozhasson számos, világszinten ismert hazai fényművész alkotásával.

A program zenei házigazdája, a magyar népzenei örökség alapjaira építkező Fonó pedig olyan művészeket invitált, akik a hagyományos népzenét a modern muzsikával ötvözik.

Kultúra újragondolva, a régi az új elgondolását követve lakja be a PajtaKult csapata a pajtákat, tereket, hogy mindenki láthassa, a rendezvényen új fejezete kezdődik a fesztiválozásnak és a művészeti összefonódásoknak. A fesztivál nulladik napján, május 30-án napközben szakmai programokat szerveznek, kerekasztal-beszélgetések, konferencia-előadások formájában, amelyen mélyebb betekintést nyerhetünk a PajtaKult által eddig elért eredményekbe és az összefogás jövőjébe. „A hagyományok tisztelete és azok bemutatása mellett a modern művészeti formák iránti kíváncsiság, a bennük rejlő lehetőségek feltérképezése, az eljövendő fürkészése áll a rendezvény középpontjában” – vélekedik Horváth László, a Fonó ügyvezetője, a Pajtakult ötletgazdája.

Vujicsics Együttes
Fotó: Kása Béla/Kandela fesztivál

 

Szabó Balázs Bandája ad nagykoncertet a Skanzen amfiteátrumi színpadán a második napon. A zenekar a magyar népzenéből táplálkozó, a sanzon világát idéző, popos, rockos, funkos elemekkel és kamarazenei ízesítéssel egyedi, műfajépítő repertoárt teremtett. Munkásságukban hangsúlyos a versek megzenésítésének hagyománya, a saját szerzemények mellett egy-egy nagylemezt szentelnek Pilinszky János és Radnóti Miklós verseiből szőtt daloknak, s Grecsó Krisztián, Szemlér Ferenc megzenésített versei is szerepelnek a repertoárjukon.

Szombat gazdag a programokban. Este kerül sor a legendás népzenei formáció, a Vujicsics ötvenéves jubileumi nagykoncertjére az amfiteátrumi színpadon. Majd Szvorák Katalinnal és a ViGaD-dal lép pódiumra.

Az 1974-ben alakult zenekar egykor Pomázról indult, ahol akkoriban unikális módon öreg zenészektől „pusztafülű” gyűjtéssel sajátították el a délszláv zenéket, s rögtön játszották is, először helyben, majd egyre több pesti táncházba hívták a zenekart.

„Áldott dolog, hogy együtt vagyunk, és ennyi év után is szeretünk együtt muzsikálni” – vallja Borbély Mihály, a Vujicsics Együttes egyik alapító tagja. 

Mohammed Reza Mortazavi
Fotó: Issei Suzuki/KANDELA fesztivál 

 

Késő este az erdélyi főtéren a lengyel Motion Trió műfaji határokat feszegető harmonikakoncertje hangzik fel. A lengyel harmonikás triót 1996-ban alapította Janusz Wojtarowicz. Azóta az együttes az európai utcai koncertektől a világ legnagyobb koncerttermeiig, köztük a New York-i Carnegie Hallig, a londoni Barbican Centre-ig és a bécsi Konzerthausig mindenütt zenélt. A trió védjegye az a rendkívüli hangzás, amelyet a harmonikával érnek el – más hangszer kísérete vagy technikai trükk nélkül. Tizennégy albumuk széles körben, jazz-, illetve klasszikus zenei kritikusok világában is elismert.

Emellett még az iráni származású, Berlinben élő, világhírű ütőhangszeres, Mohammad Reza Mortazavi legendás tombakjátékát (iráni eredetű, rézcinkötvözetből készült ütőhangszer) élvezhetik az érdeklődők.  A művész szólóelőadásaival elvarázsolja közönségét.

Kritikusai szerint olyan elképesztő virtuozitással játszik tradicionális perzsa ütőhangszerein – tombakon és dafon –, mintha nem két, hanem hat keze lenne.

Kilencéves volt, amikor hazájában megnyerte a Tombak-versenyt.

A háromnapos programban föllép még a Keck Mária vezette Ex Auro flamenco duó, illetve a gyimesi népzenei ihletésű számokat játszó Móser Ádám duó. Érdeklődésre tarthat számot az Ígjen a falu! csapata által szervezett táncházi program is.

Nyitókép: Móser Ádám és Kovács Márton
Fotó: KANDELA fesztivál