Ők a II. kerület felhívására egy-egy szabadon választott Petőfi-verset készültek előadni a költő születésének bicentenáriuma alkalmából. Egyetlen kikötés volt: 55 év az alsó korhatár. Kilencven fölött is voltak legalább hárman, de az igazi meglepetés Hegymegi Jánosné, Vilma asszony szereplése volt. A századik életévében járó vak hölgy türelmesen kivárta a sorát. Utolsó előttiként lépett a pódiumra, s életerős hangon, szinte harsányan, nagy átéléssel adta elő a Jövendölés című költeményt. Vastaps fogadta. A zsűri első három helyezettje mellett ő is rangos elismerést kapott: övé lett a közönség díja.

Fotó: Walton Eszter / Budai Polgár
 

Vilma asszony, a Gellért Szálló egykori könyvelője egyik barátnője segítségével tavaly ősz óta készül a Petőfi-bicentenáriumra. Csak úgy, magánszorgalomból, önmaga szórakoztatására. A vaskos Petőfi-kötetből kiválasztotta huszonhárom kedvencét. Azért ennyit, mert a költő 1823-ban, Vilma asszony pedig 100 esztendővel később, 1923-ban született, tehát 2023-ban stílszerűen ennyi verssel akarta emlékezetessé tenni a kerek évfordulót. 

Karácsony előtt jártam nála először, lenyűgözött kedves, okos, fiatalos, mosolygós személyisége és nem utolsósorban előadó-művészete és memóriája. Bő egy óra alatt szinte hibátlanul nem pusztán felmondta, hanem átélten, élményszerűen előadta a huszonhárom verset, köztük a Jövendölést. Meg is jövendöltem, mikor megtudtam, hogy indulni akar a szavalóversenyen, hogy ő fogja elvinni a pálmát. Így is történt. A Guinness Rekordok Könyvébe illő a teljesítménye, amely életszeretetéből, töretlen hitéből fakad.